wtorek, 31 lipca 2012

Kurczak piri piri

Jamie, Jamie, Jamie... Do tej pory naprawdę niezastąpiony :) Tym razem kurczak piri piri z programu i książki "30 minut w kuchni"

Składniki:
Kurczak:
  • 4 duże udka kurczaka, ze skórą i kością,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 6 gałązek świeżego tymianku


Sos piri piri:
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1-2 papryczki chili,
  • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku,
  • 2 cytryny,
  • 4 łyżki białego octu winnego,
  • 2 łyżki sosu worcester,
  • duży pęczek świeżej bazylii

Wykonanie:
Połóż udka kurczaka na desce, skórą w dół i natnij każde kilka razy, odsłaniając kość. Skrop oliwą, posól, popieprz i przełóż na rozgrzewającą się patelnię skórą w dół. Smaż, aż się przyrumienią od spodu, wtedy przewróć. Obierz czerwoną cebulę, grubo posiekaj i wrzuć do blendera razem z 4 obranymi ząbkami czosnku. Dodaj chili (bez szypułek), 2 łyżki wędzonej papryki, skórkę otartą z 2 cytryn i sok z 1 cytryny, 4 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki sosu worcester, sporą szczyptę soli i pieprzu, duży pęczek bazylii i trochę wody. Zmiksuj na gładko. Pokrój papryki w paski i dorzuć na patelnię do grillowania. Zmniejsz ogień do średniego i często mieszaj paprykę. Przelej sos do niedużej brytfanki. Przełóż do brytfanki kurczaka wraz z sokami z patelni. Na wierzchu i pomiędzy kawałkami kurczaka ułóż grillowaną paprykę. Posyp udka gałązkami tymianku i włóż na środkową półkę piekarnika. Piecz na górnej półce piekarnika aż będzie gotowy.



Kurczak piekł się około 30 minut i jest przepyszny! Troszkę obawiałam się, że sos będzie raczej kwaśny ale okazało się, że smaki naprawdę świetnie się wymieszały. Do tego słodka grillowana papryka! Jestem zachwycona i naprawdę polecam :) Bardzo łatwy przepis.

czwartek, 26 lipca 2012

Rogaliki z jagodami

Do tej pory moje jedyne doświadczenie z tego typu wypiekami to rogaliki z ciasta francuskiego z wiecznie wypływającą ze środka czekoladą według Nigelli. Jednak gdy otworzyłam najnowszą "Kuchnię" (nr 8-2012) i zobaczyłam przepis na rogaliki z jagodami nie mogłam się powstrzymać i natychmiast miałam ochotę je zrobić.

Składniki:
Nadzienie:
  • 1/2 kg jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1,5 łyżki bułki tartej

Ciasto:
  • 50 g drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 1/2 kg mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżka masła

Posypka:
  • 1 żółtko, 
  • cukier

Wykonanie:
Jagody myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i zasypujemy cukrem oraz bułką tartą. Robimy ciasto: drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy do miski z mąką. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki razem z roztopionym masłem. Wyrabiamy niezbyt gęste ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odrywamy od niego kawałek wielkości pięści, rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki okrągły placek i kroimy na osiem trójkątnych części. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę jagodowego farszu i zwijamy ciasto, formując rogalik. Robimy posypkę: ucieramy żółtko z 2 łyżkami cukru na puszysty kogel-mogel, a następnie, cały czas ucierając, dosypujemy tyle cukru, by utworzyły się drobne grudki. Posypujemy nimi rogaliki i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w sporych odstępach, gdyż urosną w czasie pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.







Pierwsza uwaga: drożdże trzeba rozpuścić w ciepłym mleku - najlepiej w temperaturze pokojowej. Rozpuszczone w chłodnym mleku nie pracują i ciasto nie rośnie. W trakcie pieczenia owoce oczywiście puszczają sok ale nie należy się tym martwić - owoce zostają w środku rogalika :) Zrezygnowałam z posypki, bo i bez niej rogaliki wydają mi się dość kaloryczne a i tak pięknie się zarumieniły. Piekłam bez tłuszczu, na papierze do pieczenia, trochę krócej niż w przepisie bo 25 minut.
Rogaliki są obłędne w smaku. Rewelacyjne do popołudniowej kawy choć liczę, że zostanie coś na jutrzejsze śniadanie. Wykonanie może nie wydaje się najłatwiejsze ale naprawdę warto!


środa, 25 lipca 2012

Jajka w kokilkach

Tym razem coś śniadaniowego - jajka w kokilkach według przepisu z programu "Para w kuchni 2".

Składniki:
  • świeże jajka,
  • masło,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • sól, pieprz,
  • dodatki: szynka gotowana, pomidor, śmietana

Wykonanie:

Na maśle przesmaż na złoto cebulę. Szynkę lub pomidora pokrój w kostkę. Na dnie małych foremek żaroodpornych rozłóż po łyżce podsmażonej cebuli. Można urozmaicić skład dodając do cebuli szynkę lub pomidora, albo jedno i drugie. Na cebulę wbij jajko, na wierzch połóż kawałek masła i ewentualnie łyżkę śmietany. Posyp pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 200stC. Ustaw kokilki w naczyniu z wysokimi brzegami i napełnij je gorącą wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Wstaw do piekarnika i piecz ok.12 minut, by jajko było ścięte na miękko. Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od wielkości jajek, grubości ścianek kokilek i dodatków.







Moje kokilki są dość wąskie ale wysokie dlatego następnym razem dałabym więcej dodatków na spód żeby łatwiej dostać się do jajka. Ogólnie bardzo smaczne choć ja piekłam dłużej niż 12 minut (jakieś 2 razy dłużej) a i tak jajka były bardzo luźne. Śniadaniowo jednak polecam!

piątek, 20 lipca 2012

Krem z cukinii

Dziś coś na szybko i bardzo zdrowo - zupa krem z cukinii według przepisu z biblii smaków. Oryginalny przepis tutaj: http://bibliasmakow.pl/zupa-krem-z-cukinii/

Składniki:
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 por,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1½ łyżki masła,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki orzechów nerkowca (u mnie bez),
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście bazylii do dekoracji
Wykonanie:
W dużym rondlu rozpuszczamy masło, na którym 5 minut dusimy posiekany lub wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną szalotkę. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę:  cukinię, por, marchewkę, pietruszkę. Po 10 minutach dolewamy trzy szklanki wody i gotujemy 20 minut. Miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno dekorując każdy talerz łyżeczką jogurtu, łyżeczką orzechów nerkowca i liściem bazylii.



Szukałam przepisu, który pozwoliłby mi wykorzystać świeże warzywa z działki rodziców. Krem ogólnie spełnia moje wymagania choć nazwałabym go jednak kremem z warzyw - dominuje tu jednak smak pora i cebuli a nie cukinii. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Lekki, letni smak. Polecam!

środa, 18 lipca 2012

Świderki z ziołowymi klopsikami z indyka

I znów klopsiki. Tym razem na życzenie siostry świderki z ziołowymi klopsikami z indyka z książki "Zdrowie na talerzu".

Składniki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • 2 kromki białego pieczywa tostowego, pokruszonego,
  • 1/4 szklanki chudego mleka,
  • 450 g chudej mielonej piersi z indyka,
  • 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej,
  • 1 duże jajko,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • 1/4 szklanki drobnych rodzynków, (nie dałam bo nie lubię)
  • 3/4 łyżeczki szałwii,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki mąki,
  • 800 g pokrojonych pomidorów z puszki,
  • 3 paski skórki okrojonej z pomarańczy,
  • 250 g makaronu razowego świderki

Wykonanie:
Rozgrzać łyżkę oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 7 minut aż cebula się przyrumieni. Przełożyć do dużej miski. Dodać pokruszony chleb i mleko. Odstawić na minutę. Dodać mielone mięso, natkę pietruszki, jajko, parmezan, rodzynki, szałwię i sól. Starannie wyrobić. Uformować 24 kulki wielkości orzechów włoskich. Obtoczyć w mące, strzepując nadmiar. Na tej samej patelni rozgrzać na średnim ogniu pozostałą łyżkę oliwy. Wrzucić klopsiki i smażyć 3 minuty, aż się przyrumienią. Dodać pomidory i skórkę pomarańczową. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić powolutku pod przykryciem 12 minut. Ugotować makaron fusilli w dużym rondlu z wrzątkiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odlać, wymieszać w dużej misce z klopsikami i sosem. 



Banalnie proste w wykonaniu danie. Fajna alternatywa dla spaghetti bolognese - podobny smak ale w innej formie, raczej mniej kaloryczne z uwagi na wykorzystanie mięsa indyka zamiast wołowego. Dodatkowo według przepisu mięso indyka, ser i rodzynki dostarczają dużo cynku, selenu, wapnia, magnezu oraz witamin z grupy B. Samo zdrowie! :)

piątek, 13 lipca 2012

Szwedzkie klopsiki rybne

Inny sposób na łososia - szwedzkie klopsiki rybne według przepisu z książki i programu "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera.

Składniki:
  • 2 kromki czerstwego chleba,
  • 2 filety z łososia (2x150 g), bez skóry i ości,
  • 1 filet z łupacza (300 g), bez skóry i ości,
  • 1 stek z łososia (200 g),
  • 1 cytryna,
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:
Drobno zmiksuj chleb w malakserze. Oderwij duży kawałek folii aluminiowej. Wysyp na nią okruchy i odłóż na później. Wrzuć do malaksera wszystkie ryby. Dodaj drobno otartą skórkę z 1 cytryny i listki natki (łodyżki wyrzuć). Wsyp dużą szczyptę soli i pieprzu. Z grubsza zmiksuj pulsacyjnie. Przełóż masę rybną na półmisek i dodaj 2 czubate łyżki okruchów chleba. Wymieszaj rękami i podziel na 4 części. Do formowania klopsików możesz wykorzystać okrągłą foremkę do ciasta. Możesz też rękami ulepić 4 kule i spłaszczyć je, tworząc kółka jednakowej grubości. Ułóż klopsiki na folii i równomiernie pokryj je okruchami. Postaw dużą patelnię na średnim ogniu i wlej na nią sporo oliwy. Zgnieć nasadą dłoni ząbek czosnku i wrzuć go na patelnię. Kiedy zacznie skwierczeć, ostrożnie przenieś szpatułką klopsiki na patelnię. Smaż przez około 7 minut z każdej strony.



Niezawodny Jamie! Jego przepisy są naprawdę łatwe i precyzyjne - jak na razie jest moim faworytem :) Wyszły mi bardziej kotlety niż klopsiki ale w tym przypadku kształt nie ma aż takiego znaczenia. Bardzo smaczne i jak zawsze bez dodatków typu przyprawa do ryby... Samo zdrowie!
Do klopsików idealnie pasują ziemniaki podpieczone ze świeżymi ziołami (rozmaryn, tymianek) oraz sałatka z pomidorów i papryki wymieszanych z odrobiną oliwy.
Polecam!

Sorbet malinowy

Sorbety to mój ulubiony typ deseru na lato - niezależnie od smaku mogę się zajadać bez opamiętania. Broniłam się za to przed zrobieniem ich samodzielnie bo zawsze wydawało mi się, że to jednak czasochłonne i pracochłonne wykonanie: to mieszanie co kilka godzin itd. Nadszedł wreszcie ten dzień i wypróbowałam przepis na sorbet malinowy znaleziony na gotujmy.pl http://www.gotujmy.pl/pyszny-sorbet-malinowy,przepisy,36907.html

Składniki:
  • 30 dag malin świeżych lub mrożonych (robiłam ze świeżych),
  • 20 dag cukru pudru,
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:
Umyj maliny (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je lekko), zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Przetrzyj przez geste sitko aby oddzielić pestki. Przełóż do pojemnika, miski i zamrażaj przez 2-3 godziny. Po tym czasie ponownie zmiksuj całość i schowaj do zamrażalnika na kolejne 2 godziny. Po wyjęciu zmiksuj lody i przełóż do pucharków. 






Przyznaję - lepiej najpierw spróbować a dopiero oceniać czy przepis jest pracochłonny czy nie. Sorbet jest banalny w przygotowaniu. Oczywiście trzeba pamiętać o zmiksowaniu co 2 godziny ale włączenie miksera trudno uznać za wielki wysiłek. Pyszne w smaku. Polecam gorąco a sama spróbuję poeksperymentować z innymi owocami.
 


poniedziałek, 9 lipca 2012

Tylko dla dorosłych - arbuzowe daiquiri

Zdaniem Nigelli Lawson "prawdziwie wyluzowany kucharz nie powinien zbyt długo stać w kuchni bez drinka w dłoni" - no to ciach! Arbuzowe daiquiri według jej przepisu z książki "Nigella gryzie"

Składniki:
  • 100 ml (albo według smaku) rumu Bacardi,
  • sok z jednej dużej limonki,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • kawałki zamrożonego arbuza, ok. 10x5 cm

Wykonanie:
Wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować na różowawy, pienisty mus.



 Świeżo wyciągnięte z zamrażarki kostki arbuza niezbyt łatwo rozbijają się w blenderze jednak warto być cierpliwym - super smak z delikatną nutą alkoholu. Fantastyczny drink na lato!

niedziela, 8 lipca 2012

Oj nie...

A jednak - ideały nie istnieją... Już myślałam, że wszystkie potrawy z książki "Gotuj i chudnij" to gwarancja pysznego smaku i mniejszej ilości kalorii a tu takie rozczarowanie. Mowa o zupie z opiekanego bakłażana z harissą i pomarańczą.

Składniki:
  • 1 mały bakłażan,
  • 1/4 łyżeczki różowej harissy,
  • 375 ml dobrego, pikantnego bulionu drobiowego,
  • 100 g odcedzonej cieciorki z puszki,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz


Wykonanie:
Opiecz bakłażana bezpośrednio nad ogniem (nad grillem lub nad palnikiem gazowym). Za pomocą szczypiec obracaj od czasu do czasu, aż się przypiecze ze wszystkich stron. Cały proces zajmie 10 minut i jest kluczowy dla zupy. Gdy bakłażan jest opieczony i zmienił kształt, obierz go ze skórki palcami i wrzuć do miksera wraz z innymi składnikami. Zmiksuj na gładką masę. Podgrzej zupę, przypraw, jeśli trzeba, i podawaj z łyżką jogurtu oraz odrobiną skórki pomarańczowej.


Zupa smakuje niestety podobnie jak wygląda - nieciekawie. Mdły smak bez wyrazu. Na pewno gwarancja małej ilości kalorii bo po prostu nie chce się tego jeść. Nie polecam.

środa, 4 lipca 2012

Domowe cannelloni

Przepis na domowe cannelloni ze szpinakiem znalazłam w "Wysokich obcasach" niedawno - Marta Gessler dodała go do artykułu o fenomenie Jamiego Olivera.

Składniki:
Ciasto na makaron:
  • 600 g mąki,
  • 4 całe jaja,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól morska

Farsz:
  • 1,1 kg świeżego szpinaku,
  • 800 g ricotty,
  • 100 g utartego parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól morska, pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Na stolnicę wysypać przesianą mąkę. Ręką zrobić wgłębienie i dodać jajka i żółtka, oliwę, szczyptę soli. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, kiedy będzie gładkie i elastyczne. Kulę ciasta zapakować w folię spożywczą i odstawić na godzinę. Następnie, używając maszynki do makaronu albo ręcznie, formować długie paski. Wycinać prostokąty. W garnku zagotować wodę, posolić i gotować makaron. W misce przygotować zimną wodę z lodem. Zaraz po ugotowaniu zahartować prostokąty. Wyjąć i układać pojedynczo na tacy tak, aby się nie skleiły. Szpinak umyć. Zblanszować w osolonej wodzie. Odcisnąć na sitku i posiekać. Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem, gałką. Do ostudzonego szpinaku dodać parmezan i ricottę. Wymieszać. Nakładać szpinak na prostokąty i rolować jak naleśniki. Układać w żaroodpornym naczyniu płasko jeden obok drugiego. Polać śmietaną kremówką lub beszamelem, tak aby płyn przykrył cannelloni. Posypać parmezanem, można na wierzchu położyć porwaną mozzarellę i zapiekać przez 25 min w temperaturze 180 stopni.





Wyrabianie makaronu ręcznie jest dość pracochłonne. W przepisie brakuje też informacji jak długo należy gotować makaron (wrzucony do wrzątku wypływa na powierzchnię błyskawicznie). Gotowałam jakieś 2-3 minuty. Zapiekałam cannelloni pod beszamelem. Ogólnie dobre, przepis w porządku choć niezbyt lekkie danie.

wtorek, 3 lipca 2012

Sałatka Cezar

Lubię sałatkę Cezar jednak choć jej wersji jest naprawdę mnóstwo. Najbardziej pasuje mi przepis z książki i programu "Gotuj i chudnij" (wiem, znowu - jestem trochę monotematyczna ostatnio :>) - sałatka Cezar z kurczakiem i grzankami z chleba.

Składniki:
Sałatka:
  • 2 piersi kurczaka bez kości i skóry,
  • oliwa,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 2 kromki chleba sojowego (najlepszy z siemieniem lnianym),
  • 3 małe sałaty głowiaste,
  • 6 świeżych filetów anchois (opcjonalnie)


Dressing:
  • 1 mały ząbek czosnku, obrany i posiekany,
  • 2 filety anchois w oleju,
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz,
  • 3 łyżki jogurtu 0% tłuszczu,
  • trochę soku z cytryny,
  • 20 g świeżo utartego parmezanu


Wykonanie:
Rozgrzać patelnie aż zacznie się dymić. Natrzeć piersi kurczaka odrobiną oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Położyć na patelni, zmniejszyć płomień. Piec po 5 minut z każdej strony. Zdjąć patelnię z palnika, odczekać 5 minut i pokroić mięso w poprzek włókien na 7 - milimetrowej grubości kawałki. 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem do 180). Piec kawałki chleba, aż się zrumienią. Rozkroić na dwie cienkie kromki - dzięki temu każda z nich będzie z jednej strony upieczona, a z drugiej miękka. Ułożyć kromki na blasze miękką częścią do góry, piec 5 minut aż chleb się podwinie i podsuszy.
Czosnek, anchois, sól i pieprz utłuc w moździerzu na gładką masę. Dodawać po łyżeczce jogurt i sok z cytryny, aż połączą się z masą. Na koniec posypać utartym parmezanem i delikatnie wymieszać. Jeśli trzeba przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
Do miski wrzucić liście sałaty i wymieszać z dressingiem. Wyłożyć sałatę na talerz i ułożyć na niej pierś kurczaka oraz świeże anchois. Obok położyć grzanki.



Innej wersji tej sałatki nawet nie chcę próbować :) Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Idealna na lekki obiad. Polecam.