sobota, 25 maja 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego należy do moich ulubionych dlatego dziś ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką według przepisu z kwestii smaku.  Robiłam je już kiedyś - dokładnie jakieś 2 lata temu i było to pierwsze ciasto drożdżowe, jednocześnie pierwsze ciasto z kruszonką w moim wykonaniu więc mam do niego mały sentyment.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka masła (200 g),
  • 4 jajka,
  • 1 saszetka (8g) suszonych drożdży instant lub 25 g świeżych,
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej

Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch,
  • 50 g cukru,
  • 125 g masła (schłodzonego)

oraz 
  • 600 - 700 g rabarbaru,
  • cukier puder

Wykonanie:
Formę o wymiarach minimum 26x33 cm (mierzona po dnie) posmarować z grubsza oliwą lub masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Cały czas mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelać do większej miski i zmiksować z jajkami (zanim dodamy jajka upewnijmy się, że masa nie jest bardzo gorąca, aby jajka się w niej nie ścięły). Wsypać drożdże (świeże wcześniej pokruszyć) do jeszcze ciepłej masy i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny (blisko źródła ciepła, bez przeciągów), aż masa się spieni i zgęstnieje. Dodać przesianą mąkę i wyrabiać przez 15 minut lub do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki (nie będzie się do niej kleiło). Nie ma potrzeby dosypywania większej ilości mąki, choć ciasto będzie dość rzadkie. Ciasto można wyrabiać mikserem na średnio wysokich obrotach specjalną końcówką (lub końcówkami) do ciasta drożdżowego, można też wyrabiać ręką. Przy wyrabianiu chodzi o wtłoczenie w ciasto jak najwięcej powietrza. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadzić. Odstawić w ciepłe miejsce. W międzyczasie pokroić rabarbar na 1/2 cm kawałki. Przygotować kruszonkę: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone w kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na ciasto wyłożyć rabarbar a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce (blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na 40 minut (lub dłużej jeśli mamy czas) do czasu aż ciasto podrośnie. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić do środka blaszkę z ciastem, drzwiczki otworzyć i piec tak ciasto przez 20 minut (w tym czasie urośnie). Następnie zamknąć piekarnik i piec przez około 30-45 minut aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta - patyczek powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto może mieć nierówną powierzchnię, być nieco pofalowane. Boki mogą być wyższe niż środek (mniej owoców i kruszonki, bliżej źródła ciepła). Posypać cukrem pudrem i ostudzić przed pokrojeniem.



Pamiętam, że kiedy robiłam to ciasto za pierwszym razem mama straszyła mnie, że ciasto drożdżowe to jedna z najtrudniejszych rzeczy w kuchni i potrzeba wprawy żeby się udało. Wydaje mi się, że przy użyciu odpowiedniej mąki (np. specjalnej do ciast drożdżowych typ 550) i przy odrobinie cierpliwości nie może się nie udać. Zwłaszcza korzystając z tego przepisu. Pogoda na zewnątrz nie sprzyja i trudno znaleźć prawdziwe źródło ciepła w domu dlatego gotową masę odstawiłam do piekarnika nagrzanego do 75 stopni i tam rosło przez 2 godziny. Kwaśny smak rabarbaru sprawia, że bez użycia cukru pudru ciasto nie jest zbyt słodkie ale będzie na pewno odpowiadało nie tylko tym, którzy lubią na słodko. Proces przygotowania jest dość czasochłonny jednak efekt zdecydowanie rekompensuje włożony trud. I ten zapach z piekarnika... Polecam!

1 komentarz: