Składniki:
- 1 mała cukinia (około 250g),
- 160g makaronu typu rurki (penne),
- 4 łyżki oliwy extra vergine,
- 4 plasterki szynki parmeńskiej,
- 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie,
- świeży tymianek,
- 60g pokruszonego sera koziego, owczego lub fety,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Nastawić do ugotowania makaron i dobrze rozgrzać patelnię grillową (lub zwykłą patelnię). Cukinię pokroić na podłużne (około 4 cm) kawałki o grubości ok. 1 cm i zgrillować lub podsmażyć na bardzo gorącej patelni (bez użycia tłuszczu). Grillowanie powinno przebiegać szybko (czas około 5 minut), w tym czasie cukinię należy kilkakrotnie przemieszać drewnianą łyżką. Po uzyskaniu charakterystycznych prążków wyłączyć ogień pod patelnią, a cukinię przykryć folią aluminiową. W oczekiwaniu na ugotowanie makaronu pokroić suszone pomidory (drobno) oraz plasterki szynki parmeńskiej (poprzecznie na około 4 cm kawałki). Odcedzić na durszlaku ugotowany al dente makaron a garnek odstawić z powrotem na mały ogień. Wlać do garnka 2 łyżki oliwy i przez chwilę (około 30 sekund) podsmażyć w garnku szynkę parmeńską, po czym szybko dodać suszone pomidory, cukinię (przed samym dodaniem można ją odrobinę posolić), tymianek oraz przecedzony makaron i 2 łyżki oliwy. Garnek zamknąć pokrywką i energicznymi ruchami kilkukrotnie wstrząsnąć aż składniki się wymieszają. Przełożyć na podgrzane talerze, dodać pokruszony ser i udekorować dodatkowym tymiankiem.
Jeśli postępuje się zgodnie z przepisem przygotowanie tego makaronu zajmuje około 15 minut. Trzeba uważać podczas podgrzewania szynki w garnku - wrzucona do garnka w miejscu, gdzie nie ma oliwy szybko przystaje do ścianek i trzeba ją zeskrobać. Szybko, łatwo jednak jak dla mnie mało wyraziście w smaku. Makaron bardzo szybko stygnie - można go jednak zjeść również w wersji "na zimno" jako sałatkę. W sam raz na lato!
Wszystko to, co uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuń