Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej,
- 2 szklanki wody,
- szczypta soli,
- 1 marchewka, obrana i utarta na tarce o dużych oczkach,
- 1 czerwona papryka, bez pestek, pokrojona w drobną kostkę,
- 1 ogórek, umyty i pokrojony w plasterki,
- 3 dymki drobno posiekane,
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany,
- otarta skórka i sok z 1 cytryny,
- 1/4 szklanki oliwy,
- sól i pieprz
Wykonanie:
Przepłucz komosę w durszlaku pod bieżącą wodą. Odsącz i przełóż do niewielkiego garnka. Zalej wodą i osól. Doprowadź do wrzenia na sporym ogniu. Gdy woda zawrze, przykryj garnek i gotuj aż komosa wchłonie wodę i zmięknie (15-20 min). Wymieszaj w misce warzywa, dodaj ugotowaną komosę, skórkę i sok z cytryny oraz oliwę. Starannie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
Trzeba uważać podczas gotowania gdyż komosa może się przypalić. Sama w sobie nie ma wyraźnego smaku. W sałatce dominuje cytryna i natka pietruszki. Lepiej więc dać mniej i doprawić w razie potrzeby. Chrupiąca papryka sprawia, że sałatka nie jest mdła. Następnym razem spróbuję wykorzystać też inne warzywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz