niedziela, 25 sierpnia 2013

Kedgeree

Ryż i ryba czyli kedgeree według przepisu znalezionego na blogu whiteplate.blogspot.com. Kedgeree to tradycyjna potrawa hinduska, którą przywieźli do Wielkiej Brytanii powracający kolonizatorzy. Jest to potrawka z wędzonej ryby, ryżu, z dodatkiem gotowanych jajek, pietruszki i curry. Popularna w czasach wiktoriańskich jako śniadanie.

Składniki:
  • 1 kubek ryżu długoziarnistego (ok. 150 g),
  • 300 ml wody,
  • 1/2 cebuli, pokrojonej drobno,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka startego na tarce imbiru,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 dzwonko łososia, średniej wielkości,
  • 1 średniej wielkości wędzona ryba (najlepiej łupacz lub pstrąg),
  • ok. 1 łyżeczka soli morskiej,
  • natka pietruszki, posiekana,
  • 3 jajka ugotowane na twardo i pokrojone na ćwiartki

Wykonanie:
Ryż wypłukać dwukrotnie. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę, zeszklić przez 3-5 minut. Dodać czosnek, imbir, kurkumę, curry i sól. Mieszając smażyć 2 minuty. Dodać ryż, dokładnie wymieszać. Smażyć kolejne 2-3 minuty. Wlać wodę, przykryć garnek, gotować 10 minut. Dodać łososia, przykryć garnek i dusić kolejne 3-5 minut, aż łosoś będzie ugotowany - zajmie to naprawdę chwilę, pod warunkiem, że przykrywka w miarę szczelnie przykrywa garnek. Kiedy łosoś będzie gotowy, wyjąć go, oddzielić go od ości, włożyć z powrotem do garnka, dodać kawałki wędzonej ryby, posypać natką, dodać jajka.



Danie jest dość proste w przygotowaniu. Co prawda mój ryż potrzebował więcej wody bo po kilkunastu przepisowych minutach wciąż był twardy. Oczywiście trzeba sprawdzać czy nie przywarł do dna garnka a najlepiej zrobić to przed włożeniem łososia gdyż ryba na wierzchu trochę utrudnia zadanie. Należy też dokładnie ją oczyścić aby łuski ze skóry nie znalazły się w ryżu. Żółte przyprawy (curry i kurkuma) nadają jedynie koloru, nie czuć ich właściwie w potrawie - jeśli ktoś lubi curry polecam dodanie w większej ilości. Podsumowując: łatwe i smaczne. Może niekoniecznie na śniadanie ale polecam :)!


1 komentarz:

  1. Planuję i planuję zrobić kedgeree i ciągle to odkładam bo nie mogę skompletować składników :P

    Zapraszam do akcji Royal baby :)
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska

    OdpowiedzUsuń