wtorek, 19 listopada 2013

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną

Dziś coś specjalnie dla wegetarian i miłośników kasz - zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną według przepisu z palce lizać.

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany,
  • 2 łyżki oliwy do podsmażania,
  • sól, pieprz i chilli,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego,
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • sok z 1 cytryny,
  • opcjonalnie bezglutenowy sos chilli

Wykonanie:
Bakłażany kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą, oprószamy, solą, pieprzem i chilli. Smażymy na rumiano z obu stron na patelni grillowej. Grzyby gotujemy w małej ilości wody. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Grzyby, pomidory suszone, cebulę, czosnek, sos sojowy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i chilli miksujemy z kaszą jaglaną. Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy je masą jaglaną, przykrywamy plastrami bakłażana. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.




Hmmm... jak autorka przepisu wyobrażała sobie miksowanie kaszy z dodatkami - naprawdę nie wiem. Nie chciałam żeby wyszła z tego zupełna papka dlatego za pomocą blendera zrobiłam pastę z grzybów, pomidorów suszonych, cebuli, czosnku, soku z cytryny i sosu sojowego a dopiero to wymieszałam ręcznie z kaszą. I tutaj zaczął się problem gdyż ugotowana kasza zbiła się w twardą kulkę i wymagało to jednak troszkę siły żeby połączyć wszystko ze sobą. Nie mniej jednak danie smakuje całkiem nieźle. Kasza jest dość sucha dlatego lepiej było zrobić kilka warstw i przekładać bakłażana masą podobnie jak w przypadku lasagne. Wykorzystałam połowę składników a i tak okazało się, że dla 2 osób to zbyt dużo - proporcje najlepiej dopasować do własnych potrzeb. Smacznego!
P.S. A suszone pomidory zrobiły moja Mama i Siostra - lepsze niż ze sklepu oczywiście!


2 komentarze:

  1. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie kulinaria.flyb.pl, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników tematu. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    kulinaria.flyb.pl

    OdpowiedzUsuń