wtorek, 19 listopada 2013

Zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną

Dziś coś specjalnie dla wegetarian i miłośników kasz - zapiekane bakłażany z kaszą jaglaną według przepisu z palce lizać.

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany,
  • 2 łyżki oliwy do podsmażania,
  • sól, pieprz i chilli,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 cebule,
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego,
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • sok z 1 cytryny,
  • opcjonalnie bezglutenowy sos chilli

Wykonanie:
Bakłażany kroimy w cienkie plastry. Smarujemy oliwą, oprószamy, solą, pieprzem i chilli. Smażymy na rumiano z obu stron na patelni grillowej. Grzyby gotujemy w małej ilości wody. Odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Grzyby, pomidory suszone, cebulę, czosnek, sos sojowy, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz i chilli miksujemy z kaszą jaglaną. Plastry bakłażana układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy je masą jaglaną, przykrywamy plastrami bakłażana. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.




Hmmm... jak autorka przepisu wyobrażała sobie miksowanie kaszy z dodatkami - naprawdę nie wiem. Nie chciałam żeby wyszła z tego zupełna papka dlatego za pomocą blendera zrobiłam pastę z grzybów, pomidorów suszonych, cebuli, czosnku, soku z cytryny i sosu sojowego a dopiero to wymieszałam ręcznie z kaszą. I tutaj zaczął się problem gdyż ugotowana kasza zbiła się w twardą kulkę i wymagało to jednak troszkę siły żeby połączyć wszystko ze sobą. Nie mniej jednak danie smakuje całkiem nieźle. Kasza jest dość sucha dlatego lepiej było zrobić kilka warstw i przekładać bakłażana masą podobnie jak w przypadku lasagne. Wykorzystałam połowę składników a i tak okazało się, że dla 2 osób to zbyt dużo - proporcje najlepiej dopasować do własnych potrzeb. Smacznego!
P.S. A suszone pomidory zrobiły moja Mama i Siostra - lepsze niż ze sklepu oczywiście!


1 komentarz: