Składniki:
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 czubata łyżeczka suszonych instant),
- 1 łyżeczka cukru,
- 400 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie (opcjonalnie),
- 350 g wody mineralnej niegazowanej
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach wody z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokrojone na kawałeczki suszone pomidory i drożdże, wszystko wymieszać łyżką. Następnie wlać wodę mineralną i wymieszać łyżką (ciasto będzie rzadkie). Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wymieszać łyżką, aby znów opadło. Do środka piekarnika wstawić garnek żaroodporny (bez przykrycia) o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 245 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem. Gdy piekarnik (i garnek!) będą już bardzo gorące, wlać ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Wsunąć z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 5 minut, następnie przykryć garnek pokrywą i piec przez 25 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec chleb przez kolejne 20 minut (mniej więcej w połowie tego czasu kładę na chlebie kawałek folii aluminiowej aby wierzch się nie zaczął czernić). Wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Jest to zdecydowanie najłatwiejszy i najlepszy, do tej pory, chleb, jaki piekłam. Zrobiłam już kilkanaście bochenków i zawsze się udaje. Po kilku eksperymentach stwierdzam, że najlepiej sprawdza się mieszanka mąki w proporcjach: 250 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (do kupienia np. w sklepach ekologicznych) + 150 g mąki pszennej typ 550 czyli do ciast drożdżowych. Zawsze piekę z drożdżami instant i bez dodatków typu pomidory w oliwie. Jest pyszny!!! Polecam wszystkim bo naprawdę chleb robi się sam :) Używam zwykłego garnka z Ikei - ważne żeby nie miał żadnych plastikowych elementów, które mogłyby się stopić w piekarniku. Spróbujcie, ja się uzależniłam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz