piątek, 12 kwietnia 2013

Tarta z karmelizowaną cebulą i wędzonymi szprotkami

Niestety, niestety ostatnio gotuję głównie sprawdzone rzeczy, które już pojawiły się na blogu stąd dłuższa cisza... Muszę też przyznać, że blog jest bardzo pożytecznym narzędziem - wszystkie ulubione przepisy mam w jednym miejscu :) Dziś coś nowego czyli tarta z karmelizowaną miodem cebulą i wędzonymi szprotkami według przepisu z kwestii smaku.

Składniki:
  • 275 g mrożonego ciasta francuskiego,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • świeży tymianek (1 łyżka świeżych listków + do dekoracji lub 1 łyżeczka suszonego),
  • kubek (200 g) śmietany 18%,
  • tarta gałka muszkatołowa (1/4 łyżeczki), sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 10-12 wędzonych szprotek,
  • roztrzepane jajko do posmarowania brzegów tarty

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Rozwałkowane kawałki ciasta francuskiego wyłożyć na blaszce tworząc prostokąt o wymiarach około 25cm x 35 cm. Gdy ciasto trochę zmięknie (rozmrozi się ale będzie jeszcze zimne) przykleić kawałki ciasta do siebie dociskając je palcami na łączeniach. Całe ciasto przykryć papierem do pieczenia a na wierzch położyć inną, nieco mniejszą blaszkę, tak aby ciasto wystawało na około 1-2 cm. Do blaszki włożyć obciążenie (np. jabłka, fasolę, naczynko żaroodporne). Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Zdjąć górną blaszkę z obciążeniem i piec dalej samo ciasto przez około 3-5 minut aż zacznie się rumienić. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Przygotować cebulę: obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę, posolić i dusić na średnim lub małym ogniu przez około pół godziny mieszając od czasu do czasu aż się zeszkli (nie rumienić). Na koniec dodać miód i sok z cytryny i smażyć jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać tymianek i świeżo zmielony czarny pieprz. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na cieście rozsmarować śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na wierzch wyłożyć cebulę oraz wędzone szprotki (można je częściowo przykryć cebulą). Zagięte brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w środkowej części piekarnika przez 8-10 minut. Posypać świeżym tymiankiem.



Jak widać - obciążyłam ciasto mniejszą blaszką i zostawiłam większe krawędzie.  Dzięki temu danie nie wydaje mi się "przeładowane" dodatkami a idealnie zrównoważone. Poza tym bardzo lubię ciasto francuskie i mogę je jeść nawet bez solo. Wykorzystałam gotowe ciasto w płatach, nie musiałam więc rozwałkowywać a jedynie zlepić ze sobą 4 prostokąty. Cebula jest naprawdę słodka dzięki wymieszaniu z miodem i nie do końca pasuje mi do słonych, wędzonych szprotek. Dodatkowa łyżka soku z cytryny powinna lepiej podkreślić smak cebuli. Ogólnie tarta jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, nie wymaga wiele pracy. Polecam na lekką kolację :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz