niedziela, 12 maja 2013

Jajka po florencku

Wyjątkowe i zdrowe śniadanie czyli jajka po florencku według przepisu z bloga lekko w kuchni.

Składniki:
  • 2 porcje
  • 2 duże jajka,
  • 2 tosty pełnoziarniste,
  • 100 g szpinaku typu baby,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Czosnek pokrój w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oliwy i wrzuć czosnek. Zrumień go i dodaj szpinak. Delikatnie wymieszaj i podduś tylko do momentu aż szpinak zwiędnie. Odstaw z ognia. Do wysokiego garnka wlej wodę (1 litr) i zagotuj. Dodaj łyżkę octu i zmniejsz ogień do minimum. Jajka wbij do filiżanek (osobno). Filiżankę przechyl i dotykając nią powierzchni wrzątku delikatnie wylej jajko do wody. Gotuj na minimalnym ogniu około 4 minuty. Jajka wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z wody - np. na ręczniku papierowym. Chleb na tosty podgrzej w tosterze lub piekarniku, nałóż na niego szpinak i delikatnie połóż ugotowane jajko. Posyp solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.



Przepis prosty więc nie ma się nad czym rozwodzić specjalnie :) Jeśli ktoś nie gotował nigdy jajek w koszulkach polecam jednak wbijanie ich do garnka i gotowanie osobno. Przy okazji po wbiciu najlepiej spróbować zebrać tworzące się "wąsy" z białka w jeden kształt. Gotowałam krócej (3 minuty) - po 4 minutach żółtko nie rozpływało się tak ładnie :) Między innymi dlatego lepiej gotować je kolejno - zawsze można próbować w inny sposób zamiast marnować jajka od razu. W mojej wersji tosty z chleba podgrzane w piekarniku w temperaturze 200 stopni, akurat podczas przygotowywania szpinaku i jajek. Polecam gorąco!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz