Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 4 średnie jabłka,
- cynamon,
- 2 łyżki cukru kryształu,
- 0,5 litra ugotowanego według przepisu budyniu waniliowego
Wykonanie:
Z
przesianej mąki, masła i cukru zrobić ciasto kruche, najlepiej w
malakserze, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę
wysmarować masłem, równomiernie rozłożyć ciasto, zwrócić uwagę, aby boki
tarty nie były zbyt grube, ciasto nakłuć widelcem, przykryć
pergaminem, obciążyć np. fasolą, grochem i zapiec w piekarniku nagrzanym
do 180°C przez 7-8 minut, następnie zdjąć papier i jeszcze raz podpiec
przez kolejne 7 minut. Na
tak podpieczoną tartę ułożyć wydrążone, pokrojone w cienkie plasterki
jabłka, obsypać cynamonem wymieszanym z cukrem kryształem, całość zalać
budyniem (może być ciepły) i piec 30 minut, wystudzić przed krojeniem.
Niestety, muszę się przyczepić do ciasta. Raczej złe proporcje masła i mąki spowodowały, że spodu nie dało się przenieść do formy - rozpadało się co chwilę. W dodatku podczas pieczenia lekko rosło zamiast pozostać kruche i cienkie. Jeśli chodzi o budyń - zdecydowanie lepiej gdy jest gorący bo kiedy zacznie zastygać ciężko go rozsmarować na jabłkach. Sam pomysł na ciasto jest bardzo fajny, natomiast mam zastrzeżenia do zbyt grubego ciasta. Nie jest to tarta a raczej po prostu kruche ciasto. Następnym razem dałabym mniej masła (150 g powinno wystarczyć) ale nie jestem pewna czy wrócę jeszcze do tego przepisu.
Mi bardzo odpowiada połączenie budyniu z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńJezeli juz robimy taki deser i chcemy sobie dogodzic to radzilabym raczej zrobienie wlasnego budyniu, ew zmieszak takowy 1:1 ze zwyklym. Smak nieporownywalnie lepszy bo te sklepowa sa coraz gorszej jakosci rzadkie i bez smaku ;P
OdpowiedzUsuń