Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki (4 placki - jak na dwa mniejsze ciasta, 2 placki - jak na dużą blachę),
- 1 margaryna,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
masa:
- 2 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 łyżeczka masła lub margaryny,
- 1/2 opakowania cukru waniliowego,
- 3/4 szklanki mąki,
- 2 żółtka
Wykonanie:
Ciasto zagnieść, podzielić na części, każdą część rozwałkować (w jednym kierunku) i piec jedną po drugiej w 180 stopniach 15 - 20 minut, na złoto. Szklankę mleka zagotować ze szklanką cukru, cukrem waniliowym i łyżeczką masła. W misce dobrze wymieszać drugą szklankę mleka, mąkę i żółtka - tak, aby nie było grudek. Dodać do pierwszej części ugotowanej masy i zagotować raz jeszcze. Ciepłą masą przekładać placki.
Ciasto jest naprawdę kruche i delikatne - co zresztą można zauważyć na zdjęciach ale dzięki temu taaaaakie pyszne! Masa słodka i idealna. Trudno było poczekać aż wszystko zastygnie a ciasto zniknęło w mgnieniu oka :) Pieczenie oddzielnych placków chwilę zajmuje ale warto.
Nie jadłam nigdy napoleonek/kremówek domowej roboty :) na pewno są pyszniejsze niż z cukierni :)
OdpowiedzUsuń