środa, 21 listopada 2012

Zupa oczyszczająca z fasolką mung

Zupa oczyszczająca z fasolką mung w stylu indyjskim według przepisu znalezionego tutaj: http://www.herbalyes.pl/przepisy/oczyszczajaca-zupa-z-fasoli-mung/154

Składniki:
  • 200 – 250 g fasolki mung (zielone groszki, nie kiełki),
  • 2 litry wody,
  • 3 liście laurowe, 
  • szczypta cynamonu,
  • 3 łyżeczki soli,
  • warzywa: niewielka ilość (np. 1 ziemniak, 1 marchewka, korzeń pietruszki, różyczka kalafioru)
  • łyżka masła,
  • łyżeczka kurkumy,
  • curry,
  • czosnek,
  • cebula,
  • 3 pomidory lub przecier pomidorowy,
  • ostra papryka w proszku,
  • olej
Wykonanie:
Do wody wrzucamy opłukaną i przebraną fasolkę, dodajemy liście laurowe, cynamon, 3 łyżeczki soli. Gotujemy 15-20 minut. Następnie dodajemy masło i kurkumę, wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, gotujemy aż warzywa będą miękkie a fasolka będzie rozgotowana. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy kminek indyjski, cebulę pokrojoną. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy curry, trochę ostrej papryki, zgnieciony czosnek, na koniec pomidory lub przecier, chwilę smażymy i wrzucamy do zupy. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem
.



 Bardzo łatwa w przygotowaniu. Niewątpliwie dużym ułatwieniem jest to, że fasolki nie trzeba wcześniej moczyć aby szybko zmiękła. Tak naprawdę zupa wydaje mi się bardziej wyrazista w smaku następnego dnia po ugotowaniu - oczywiście intensywność przyprawienia zależy od upodobań. Świetnie pasuje do tego ryż (nawet do tego pokrojonego ziemniaka). Nie wiem czy zupa oczyszcza :), na pewno rozgrzewa i dlatego jak najbardziej ją polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz