Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- kapusta pekińska,
- dymka,
- ulubiony ostry sos,
- placki tortilli
marynata:
- po 1 łyżce: ziaren kardamonu (bez łupin), cynamonu, imbiru mielonego, kolendry, gałki muszkatołowej,
- garść świeżej kolendry,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz
Wykonanie:
Rozetrzeć składniki marynaty w moździerzu i wymieszać. Natrzeć marynatą piersi z kurczaka i odstawić na 2 godziny. Następnie dobrze rozgrzać patelnię grillową i smażyć kurczaka aż nabiorą ciemnej brązowej barwy. Na tej samej patelni podgrzać tortille. Ułożyć na nich kapustę pekińską, kurczaka, dymkę i ulubiony sos.
Lubię Gordona, lubię bardzo ale ten przepis jest taki troszkę... mało imponujący. Kurczak rzeczywiście dość aromatyczny ale nie nazwałabym go ostrym. Brakuje mi jednak większej ilości warzyw a przede wszystkim przepisu na fajny, pasujący do całości sos! Ogólnie - należy to traktować raczej jako wskazówkę do przygotowania kurczaka a nad resztą popracować samodzielnie. Tym razem nie jestem pod wrażeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz