Składniki:
Irlandzkie puree (champ)
- sól morska,
- 6 mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki,
- garść mrożonego groszku,
- 4 dymki, posiekane,
- łyżka masła,
- 50 ml mleka,
- świeżo mielony pieprz,
- 150 g cheddara w niewielkich kawałkach
Sos pomidorowy:
- 2 czerwone cebule, obrane i grubo posiekane,
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane,
- 4 małe marchewki, obrane i pokrojone na małe kawałki,
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na małe kawałki,
- 2 puszki krojonych pomidorów w puszce,
- 1 łyżka sosu Worcestershire,
- 1 łyżeczka tabasco,
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,
- 2 liście laurowe,
- 175 ml wytrawnego czerwonego wina,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- dwie gałązki rozmarynu,
- trochę octu balsamicznego,
- garstka liści natki pietruszki o płaskich liściach,
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- 250 g chudej mielonej wołowiny,
- 1 puszka soczewicy
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę oraz seler naciowy i podsmażaj na niewielkim ogniu przez 5-10 min mieszając od czasu do czasu. Dodaj pomidory w puszce, sos Worcestershire, tabasco, wędzoną paprykę, liście laurowe, czerwone wino, bulion warzywny, rozmaryn, ocet balsamiczny i część posiekanej natki. Dopraw sporą ilością soli oraz pieprzu i doprowadź sos do wrzenia. Gotuj sos na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Podsmaż wołowinę na mocno rozgrzanej patelni aż się mocno zrumieni. Dodaj do wołowiny połowę sosu pomidorowego i wymieszaj. Do pozostałego sosu dodaj odsączoną soczewicę i wymieszaj. Odlej wodę z ugotowanych ziemniaków, podgrzej mleko w rondelku, dodaj do niego masło i natkę, wlej ciepłe mleko do garnka z ziemniakami i ugnieć na puree. Dodaj groszek, ugniataj jeszcze przez chwilę, żeby część groszku się rozpadła, a część pozostała w całości. Nałóż sos z wołowiną i sos z soczewicą do oddzielnych żaroodpornych naczyń do zapiekania. Na wierzch nałóż porcje puree i powtykaj w nie kawałki sera. Ustaw naczynia na blasze i wstaw do piekarnika na 25-30 min.
lubię jej przepisy :) a zapiekanka w sam raz na taką pogodę ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana :)