Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 250 g masła lub margaryny,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy
masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek,
- 2 łyżki cynamonu,
- 1/2 szklanki bułki tartej,
- sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Dodać bułkę tartą i cynamon, wymieszać. Z podanych składników zrobić ciasto kruche. 1/3 włożyć do zamrażalnika, pozostałą część rozwałkować, wykleić nim dużą blachę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Podpiec 20 minut. Następnie wyłożyć na ciasto masę jabłkową, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut. Podawać posypane cukrem pudrem lub z lodami.
Nie ma większych trudności związanych z wykonaniem tego ciasta - jedyne zastrzeżenie to takie, że na małą blachę wystarczy połowa składników. Zrobiłam dwa ciasta jednocześnie bo okazało się, że ciasta było naprawdę dużo. Spokojnie można też sobie darować obieranie jabłek, w skórce jest bardzo dużo witamin a smak będzie bardziej wyrazisty. Smaczne, nie przesłodzone ciasto - najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. Polecam!
robię taki sam jabłecznik.. jest pyszny!
OdpowiedzUsuń