czwartek, 10 stycznia 2013

Jabłecznik

Dziś do kawy, której przy tej pogodzie nie sposób sobie odmówić, jabłecznik według przepisu ze strony moje gotowanie.

Składniki:
ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej,
  • 4 żółtka,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy

masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny. Dodać bułkę tartą i cynamon, wymieszać. Z podanych składników zrobić ciasto kruche. 1/3 włożyć do zamrażalnika, pozostałą część rozwałkować, wykleić nim dużą blachę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Podpiec 20 minut. Następnie wyłożyć na ciasto masę jabłkową, na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut. Podawać posypane cukrem pudrem lub z lodami.




Nie ma większych trudności związanych z wykonaniem tego ciasta - jedyne zastrzeżenie to takie, że na małą blachę wystarczy połowa składników. Zrobiłam dwa ciasta jednocześnie bo okazało się, że ciasta było naprawdę dużo. Spokojnie można też sobie darować obieranie jabłek, w skórce jest bardzo dużo witamin a smak będzie bardziej wyrazisty. Smaczne, nie przesłodzone ciasto - najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. Polecam!

1 komentarz: