środa, 25 lipca 2012

Jajka w kokilkach

Tym razem coś śniadaniowego - jajka w kokilkach według przepisu z programu "Para w kuchni 2".

Składniki:
  • świeże jajka,
  • masło,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • sól, pieprz,
  • dodatki: szynka gotowana, pomidor, śmietana

Wykonanie:

Na maśle przesmaż na złoto cebulę. Szynkę lub pomidora pokrój w kostkę. Na dnie małych foremek żaroodpornych rozłóż po łyżce podsmażonej cebuli. Można urozmaicić skład dodając do cebuli szynkę lub pomidora, albo jedno i drugie. Na cebulę wbij jajko, na wierzch połóż kawałek masła i ewentualnie łyżkę śmietany. Posyp pieprzem. Piekarnik rozgrzej do 200stC. Ustaw kokilki w naczyniu z wysokimi brzegami i napełnij je gorącą wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Wstaw do piekarnika i piecz ok.12 minut, by jajko było ścięte na miękko. Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od wielkości jajek, grubości ścianek kokilek i dodatków.







Moje kokilki są dość wąskie ale wysokie dlatego następnym razem dałabym więcej dodatków na spód żeby łatwiej dostać się do jajka. Ogólnie bardzo smaczne choć ja piekłam dłużej niż 12 minut (jakieś 2 razy dłużej) a i tak jajka były bardzo luźne. Śniadaniowo jednak polecam!

1 komentarz:

  1. Dziś na śniadanie jadłam takie jajka, pyszna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń