Składniki:
Kurczak:
- 4 duże udka kurczaka, ze skórą i kością,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- 6 gałązek świeżego tymianku
Sos piri piri:
- 1 czerwona cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1-2 papryczki chili,
- 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku,
- 2 cytryny,
- 4 łyżki białego octu winnego,
- 2 łyżki sosu worcester,
- duży pęczek świeżej bazylii
Wykonanie:
Połóż udka kurczaka na desce, skórą w dół i natnij każde kilka razy, odsłaniając kość. Skrop oliwą, posól, popieprz i przełóż na rozgrzewającą się patelnię skórą w dół. Smaż, aż się przyrumienią od spodu, wtedy przewróć. Obierz czerwoną cebulę, grubo posiekaj i wrzuć do blendera razem z 4 obranymi ząbkami czosnku. Dodaj chili (bez szypułek), 2 łyżki wędzonej papryki, skórkę otartą z 2 cytryn i sok z 1 cytryny, 4 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki sosu worcester, sporą szczyptę soli i pieprzu, duży pęczek bazylii i trochę wody. Zmiksuj na gładko. Pokrój papryki w paski i dorzuć na patelnię do grillowania. Zmniejsz ogień do średniego i często mieszaj paprykę. Przelej sos do niedużej brytfanki. Przełóż do brytfanki kurczaka wraz z sokami z patelni. Na wierzchu i pomiędzy kawałkami kurczaka ułóż grillowaną paprykę. Posyp udka gałązkami tymianku i włóż na środkową półkę piekarnika. Piecz na górnej półce piekarnika aż będzie gotowy.
Kurczak piekł się około 30 minut i jest przepyszny! Troszkę obawiałam się, że sos będzie raczej kwaśny ale okazało się, że smaki naprawdę świetnie się wymieszały. Do tego słodka grillowana papryka! Jestem zachwycona i naprawdę polecam :) Bardzo łatwy przepis.
Super podany, u mnie kurczak wg Okrasy, równie pyszny:)
OdpowiedzUsuń