wtorek, 31 lipca 2012

Kurczak piri piri

Jamie, Jamie, Jamie... Do tej pory naprawdę niezastąpiony :) Tym razem kurczak piri piri z programu i książki "30 minut w kuchni"

Składniki:
Kurczak:
  • 4 duże udka kurczaka, ze skórą i kością,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 6 gałązek świeżego tymianku


Sos piri piri:
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1-2 papryczki chili,
  • 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki w proszku,
  • 2 cytryny,
  • 4 łyżki białego octu winnego,
  • 2 łyżki sosu worcester,
  • duży pęczek świeżej bazylii

Wykonanie:
Połóż udka kurczaka na desce, skórą w dół i natnij każde kilka razy, odsłaniając kość. Skrop oliwą, posól, popieprz i przełóż na rozgrzewającą się patelnię skórą w dół. Smaż, aż się przyrumienią od spodu, wtedy przewróć. Obierz czerwoną cebulę, grubo posiekaj i wrzuć do blendera razem z 4 obranymi ząbkami czosnku. Dodaj chili (bez szypułek), 2 łyżki wędzonej papryki, skórkę otartą z 2 cytryn i sok z 1 cytryny, 4 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki sosu worcester, sporą szczyptę soli i pieprzu, duży pęczek bazylii i trochę wody. Zmiksuj na gładko. Pokrój papryki w paski i dorzuć na patelnię do grillowania. Zmniejsz ogień do średniego i często mieszaj paprykę. Przelej sos do niedużej brytfanki. Przełóż do brytfanki kurczaka wraz z sokami z patelni. Na wierzchu i pomiędzy kawałkami kurczaka ułóż grillowaną paprykę. Posyp udka gałązkami tymianku i włóż na środkową półkę piekarnika. Piecz na górnej półce piekarnika aż będzie gotowy.



Kurczak piekł się około 30 minut i jest przepyszny! Troszkę obawiałam się, że sos będzie raczej kwaśny ale okazało się, że smaki naprawdę świetnie się wymieszały. Do tego słodka grillowana papryka! Jestem zachwycona i naprawdę polecam :) Bardzo łatwy przepis.

1 komentarz: