środa, 1 sierpnia 2012

Cukinia faszerowana

Błyskawiczny, prosty obiad czyli faszerowana cukinia.

Składniki:
  • po jednej cukinii na osobę,
  • opakowanie sera feta,
  • 10 dag szynki,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz


Wykonanie:
Cukinię przeciąć, wydrążyć łyżką. Pokroić drobno cebulę, szynkę i fetę. Wymieszać składniki z ziołami i przeciśniętym czosnkiem. Farsz umieścić w wydrążonej cukinii. Piec w temperaturze 220 stopni około 20 minut.





Do farszu można dodać również pokrojonego pomidora jednak spowoduje on, że farsz będzie mniej zwarty. Dlatego ja wolę pomidory w postaci sosu do tego dania. Banalnie proste w przygotowaniu. Polecam.

1 komentarz: