Oryginalny przepis tutaj: http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/post/10685785846
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju, odsączona,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 ogórek kiszony,
- szczypiorek,
- 3 łyżki majonezu,
- pieprz i sól
Wykonanie:
Odsącz tuńczyka z oleju i rozdrobnij w misce. Dodaj jajko i ogórka pokrojone w kosteczkę, szczypiorek oraz majonez. Wyszmieszaj wszystkie składniki,po czym przełóż do blendera, doprawiając solą i pieprzem. Zmiksuj wszystko, aż utworzy się pasta.
Nie wiem jak się udało autorce zachować jasny kolor pasty - u mnie, pod wpływem ogórka i szczypioru zrobiła się zielona. A szczypiorku dałam mniej niż pół pęczka czyli nie tak dużo. Dodatkowo miksowanie spowodowało, że konsystencja przypomina bardziej mus niż pastę. Ale ale... bardzo dobrze smakuje. Jeśli komuś przeszkadza kolor najlepiej zamknąć oczy i po prostu spróbować. Fajne śniadaniowe urozmaicenie.
pasta z tunczyka, moje smaki!:)
OdpowiedzUsuń