Składniki:
- 2 pędy trawy cytrynowej,
- 1 świeża czerwona papryczka chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- opcjonalnie: 4 liście limonki kaffir (świeże, suszone lub mrożone),
- pęczek świeżej kolendry,
- 2 czerwone pieczone papryki w oliwie, ze słoika,
- 1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm),
- 8 dużych, nieobranych, surowych krewetek tygrysich,
- 200 g strączków groszku cukrowego,
- 220 g małych, ugotowanych krewetek,
- 1 puszka (400 g) mleka kokosowego,
- 2 limonki,
- ryż basmati lub jaśminowy
Wykonanie:
Odetnij końce trawy cytrynowej i odrzuć twarde zewnętrzne liście. Rozgnieć łodygi płazem noża i włóż do malaksera razem z 1 chilli (bez szypułki), 2 obranymi ząbkami czosnku, 4 liśćmi limonki, pęczkiem kolendry, 2 paprykami ze słoika, 1 czubatą łyżeczką przecieru pomidorowego, 1 łyżką sosu rybnego, 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżeczką oleju sezamowego. Dorzuć obrany kawałek świeżego imbiru. Zmiksuj pulsacyjnie na pastę. Skrop oliwą rozgrzaną patelnię i wrzuć na nią nieobrane krewetki tygrysie. Smaż przez około minutę, dodaj łyżkę pasty curry z malaksera i smaż znów przez minutę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż na górną półkę piekarnika (rozgrzanego do 200 stopni) na 8-10 minut. Postaw patelnię po krewetkach na średnim ogniu. Skrop oliwą i wrzuć groszek cukrowy, a na wierzch małe krewetki. Dodaj resztę pasty curry i smaż, mieszając przez 1-2 minuty. Następnie dodaj mleko kokosowe. Rozprowadź je i gotuj na wolnym ogniu. Nałóż każdemu ryż do miseczki, polej curry i nałóż krewetki.
Jamie jak zwykle nie zawodzi. Danie proste, tradycyjnie pikantne (jak większość z tej książki) ale za każdym razem na szczęście w inny sposób. Do krewetek wciąż muszę się przekonać a ten przepis na pewno w tym pomoże. Ogólnie jestem na tak :)
Jak dla mnie to trochę za ostro. Ale jak ktoś ma ochotę na krewetki, to polecam poszukać jeszcze na tej stronce. dobre jedzenie na wynos tego typu. I nie trzeba zmywać :)
OdpowiedzUsuń