Składniki:
- 30 dag malin świeżych lub mrożonych (robiłam ze świeżych),
- 20 dag cukru pudru,
- sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Umyj maliny (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je lekko), zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Przetrzyj przez geste sitko aby oddzielić pestki. Przełóż do pojemnika, miski i zamrażaj przez 2-3 godziny. Po tym czasie ponownie zmiksuj całość i schowaj do zamrażalnika na kolejne 2 godziny. Po wyjęciu zmiksuj lody i przełóż do pucharków.
Przyznaję - lepiej najpierw spróbować a dopiero oceniać czy przepis jest pracochłonny czy nie. Sorbet jest banalny w przygotowaniu. Oczywiście trzeba pamiętać o zmiksowaniu co 2 godziny ale włączenie miksera trudno uznać za wielki wysiłek. Pyszne w smaku. Polecam gorąco a sama spróbuję poeksperymentować z innymi owocami.
piękny kolor i pewnie świetny smak:D
OdpowiedzUsuńto prawda - nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak dobry :) odpowiednio słodki, lekki - pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam sorbety, więc może w końcu się zbiorę i też sama przygotuję :)
OdpowiedzUsuńzachęcam bo okazuje się, że jednak nie taki diabeł straszny... :)
OdpowiedzUsuń