piątek, 20 lipca 2012

Krem z cukinii

Dziś coś na szybko i bardzo zdrowo - zupa krem z cukinii według przepisu z biblii smaków. Oryginalny przepis tutaj: http://bibliasmakow.pl/zupa-krem-z-cukinii/

Składniki:
  • 2 średnie cukinie,
  • 1 por,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1½ łyżki masła,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki orzechów nerkowca (u mnie bez),
  • 2 łyżki jogurtu lub śmietany,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście bazylii do dekoracji
Wykonanie:
W dużym rondlu rozpuszczamy masło, na którym 5 minut dusimy posiekany lub wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną szalotkę. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę:  cukinię, por, marchewkę, pietruszkę. Po 10 minutach dolewamy trzy szklanki wody i gotujemy 20 minut. Miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno dekorując każdy talerz łyżeczką jogurtu, łyżeczką orzechów nerkowca i liściem bazylii.



Szukałam przepisu, który pozwoliłby mi wykorzystać świeże warzywa z działki rodziców. Krem ogólnie spełnia moje wymagania choć nazwałabym go jednak kremem z warzyw - dominuje tu jednak smak pora i cebuli a nie cukinii. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Lekki, letni smak. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz