Składniki:
- 2 średnie cukinie,
- 1 por,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1½ łyżki masła,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki orzechów nerkowca (u mnie bez),
- 2 łyżki jogurtu lub śmietany,
- sól,
- pieprz,
- liście bazylii do dekoracji
W dużym rondlu rozpuszczamy masło, na którym 5 minut dusimy posiekany lub wyciśnięty czosnek i drobno pokrojoną szalotkę. Następnie dodajemy warzywa pokrojone w kostkę: cukinię, por, marchewkę, pietruszkę. Po 10 minutach dolewamy trzy szklanki wody i gotujemy 20 minut. Miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno dekorując każdy talerz łyżeczką jogurtu, łyżeczką orzechów nerkowca i liściem bazylii.
Szukałam przepisu, który pozwoliłby mi wykorzystać świeże warzywa z działki rodziców. Krem ogólnie spełnia moje wymagania choć nazwałabym go jednak kremem z warzyw - dominuje tu jednak smak pora i cebuli a nie cukinii. Bardzo łatwy w przygotowaniu. Lekki, letni smak. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz