Składniki:
Sałatka:
- 2 piersi kurczaka bez kości i skóry,
- oliwa,
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
- 2 kromki chleba sojowego (najlepszy z siemieniem lnianym),
- 3 małe sałaty głowiaste,
- 6 świeżych filetów anchois (opcjonalnie)
Dressing:
- 1 mały ząbek czosnku, obrany i posiekany,
- 2 filety anchois w oleju,
- sól, świeżo zmielony biały pieprz,
- 3 łyżki jogurtu 0% tłuszczu,
- trochę soku z cytryny,
- 20 g świeżo utartego parmezanu
Wykonanie:
Rozgrzać patelnie aż zacznie się dymić. Natrzeć piersi kurczaka odrobiną oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Położyć na patelni, zmniejszyć płomień. Piec po 5 minut z każdej strony. Zdjąć patelnię z palnika, odczekać 5 minut i pokroić mięso w poprzek włókien na 7 - milimetrowej grubości kawałki.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem do 180). Piec kawałki chleba, aż się zrumienią. Rozkroić na dwie cienkie kromki - dzięki temu każda z nich będzie z jednej strony upieczona, a z drugiej miękka. Ułożyć kromki na blasze miękką częścią do góry, piec 5 minut aż chleb się podwinie i podsuszy.
Czosnek, anchois, sól i pieprz utłuc w moździerzu na gładką masę. Dodawać po łyżeczce jogurt i sok z cytryny, aż połączą się z masą. Na koniec posypać utartym parmezanem i delikatnie wymieszać. Jeśli trzeba przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Do miski wrzucić liście sałaty i wymieszać z dressingiem. Wyłożyć sałatę na talerz i ułożyć na niej pierś kurczaka oraz świeże anchois. Obok położyć grzanki.
Innej wersji tej sałatki nawet nie chcę próbować :) Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Idealna na lekki obiad. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz