wtorek, 3 lipca 2012

Sałatka Cezar

Lubię sałatkę Cezar jednak choć jej wersji jest naprawdę mnóstwo. Najbardziej pasuje mi przepis z książki i programu "Gotuj i chudnij" (wiem, znowu - jestem trochę monotematyczna ostatnio :>) - sałatka Cezar z kurczakiem i grzankami z chleba.

Składniki:
Sałatka:
  • 2 piersi kurczaka bez kości i skóry,
  • oliwa,
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 2 kromki chleba sojowego (najlepszy z siemieniem lnianym),
  • 3 małe sałaty głowiaste,
  • 6 świeżych filetów anchois (opcjonalnie)


Dressing:
  • 1 mały ząbek czosnku, obrany i posiekany,
  • 2 filety anchois w oleju,
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz,
  • 3 łyżki jogurtu 0% tłuszczu,
  • trochę soku z cytryny,
  • 20 g świeżo utartego parmezanu


Wykonanie:
Rozgrzać patelnie aż zacznie się dymić. Natrzeć piersi kurczaka odrobiną oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Położyć na patelni, zmniejszyć płomień. Piec po 5 minut z każdej strony. Zdjąć patelnię z palnika, odczekać 5 minut i pokroić mięso w poprzek włókien na 7 - milimetrowej grubości kawałki. 
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem do 180). Piec kawałki chleba, aż się zrumienią. Rozkroić na dwie cienkie kromki - dzięki temu każda z nich będzie z jednej strony upieczona, a z drugiej miękka. Ułożyć kromki na blasze miękką częścią do góry, piec 5 minut aż chleb się podwinie i podsuszy.
Czosnek, anchois, sól i pieprz utłuc w moździerzu na gładką masę. Dodawać po łyżeczce jogurt i sok z cytryny, aż połączą się z masą. Na koniec posypać utartym parmezanem i delikatnie wymieszać. Jeśli trzeba przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
Do miski wrzucić liście sałaty i wymieszać z dressingiem. Wyłożyć sałatę na talerz i ułożyć na niej pierś kurczaka oraz świeże anchois. Obok położyć grzanki.



Innej wersji tej sałatki nawet nie chcę próbować :) Bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu. Idealna na lekki obiad. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz