Składniki:
- 1 mały bakłażan,
- 1/4 łyżeczki różowej harissy,
- 375 ml dobrego, pikantnego bulionu drobiowego,
- 100 g odcedzonej cieciorki z puszki,
- sok z 1 pomarańczy,
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Opiecz bakłażana bezpośrednio nad ogniem (nad grillem lub nad palnikiem gazowym). Za pomocą szczypiec obracaj od czasu do czasu, aż się przypiecze ze wszystkich stron. Cały proces zajmie 10 minut i jest kluczowy dla zupy. Gdy bakłażan jest opieczony i zmienił kształt, obierz go ze skórki palcami i wrzuć do miksera wraz z innymi składnikami. Zmiksuj na gładką masę. Podgrzej zupę, przypraw, jeśli trzeba, i podawaj z łyżką jogurtu oraz odrobiną skórki pomarańczowej.
Zupa smakuje niestety podobnie jak wygląda - nieciekawie. Mdły smak bez wyrazu. Na pewno gwarancja małej ilości kalorii bo po prostu nie chce się tego jeść. Nie polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz