piątek, 12 października 2012

Grzanki francuskie

Coś na śniadanie czyli grzanki francuskie

Składniki:
  • chałka lub bułka paryska (najlepiej czerstwa),
  • jajko,
  • szklanka mleka,
  • opcjonalnie: odrobina esencji waniliowej lub cukier waniliowy

Wykonanie:
Jajko rozkłócić z mlekiem i ewentualnie cukrem waniliowym. Namoczyć w tym grube kromki chałki lub bułki paryskiej. Następnie obsmażyć na maśle na złoty kolor z obu stron. Serwować prosto z patelni z miodem, syropem klonowym, cynamonem lub cukrem pudrem.




Użyłam chałki ale świeżej. Pewnie jeszcze lepsze byłyby rzeczywiście czerstwe bo po zanurzeniu w mleku lekko rozmiękają, dodatkowo podczas smażenia na maśle... Jedyna trudność to dopilnowanie aby masło się nie spaliło zanim położymy na patelni bułkę - powinno być tylko roztopione. Proste, szybkie i pyszne!

1 komentarz: