Składniki:
- chałka lub bułka paryska (najlepiej czerstwa),
- jajko,
- szklanka mleka,
- opcjonalnie: odrobina esencji waniliowej lub cukier waniliowy
Wykonanie:
Jajko rozkłócić z mlekiem i ewentualnie cukrem waniliowym. Namoczyć w tym grube kromki chałki lub bułki paryskiej. Następnie obsmażyć na maśle na złoty kolor z obu stron. Serwować prosto z patelni z miodem, syropem klonowym, cynamonem lub cukrem pudrem.
Użyłam chałki ale świeżej. Pewnie jeszcze lepsze byłyby rzeczywiście czerstwe bo po zanurzeniu w mleku lekko rozmiękają, dodatkowo podczas smażenia na maśle... Jedyna trudność to dopilnowanie aby masło się nie spaliło zanim położymy na patelni bułkę - powinno być tylko roztopione. Proste, szybkie i pyszne!
też tak robię, są pyszne :)
OdpowiedzUsuń