poniedziałek, 8 października 2012

Pikantna zupa warzywna

Dziś coś z przepisów otrzymanych od mojej Mamy - pikantna zupa warzywna.

Składniki:
  • duża puszka pomidorów,
  • strąk czerwonej papryki,
  • 250 g marchewki,
  • 3 dymki,
  • 2 cebule,
  • ketchup,
  • sos sojowy,
  • curry,
  • chilli w proszku (użyłam startych w moździerzu suszonych płatków chilli),
  • 3 szklanki bulionu drobiowego,
  • pierś z kurczaka,
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:
Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Zalać bulionem. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę. Gotować 25 minut. Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne. Następnie pokroić w paski. W trakcie gotowania razem z pomidorami dodać do zupy. Zupę odstawić z ognia, ewentualnie lekko ją zmiksować. Doprawić ketchupem, solą, pieprzem, curry, chilli i kilkoma kroplami sosu sojowego. Mięso opłukać, pokroić w drobne kawałki. Podsmażyć na oleju. Dymkę obrać, pokroić. Razem z mięsem wrzucić do zupy. Całość gotować 5 minut. Podawać z białym pieczywem.


Zupa smakuje dokładnie tak, jak pamiętam z domu - czyli przepis jest bardzo dobry :) Nie ma znaczenia czy pomidory z puszki będą całe czy też w kawałkach skoro i tak zostaną zmiksowane. Aby zupa była naprawdę pikantna należy odpowiednio dobrać ilość przypraw, w zależności od upodobań oczywiście. Sypnęłam jakieś trzy łyżki sproszkowanego chilli, po łyżeczce curry, pieprzu i soli. Czuć lekko palący smak na języku ale nie za mocno - tak jak lubię. Idealnie rozgrzewa w tak chłodny dzień jak dziś. W wersji wegetariańskiej wystarczy zrezygnować z kurczaka. Do zupy doskonale pasuje świeża bagietka. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz