Składniki:
- 500 g dojrzałych pomidorów (lub pomidorów z puszki),
- 2 różnokolorowe papryki,
- po 1 kabaczku, cukinii, bakłażanie,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- sok z 1 cytryny lub łyżka octu winnego,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 100 ml oliwy,
- świeży lub suszony tymianek,
- świeża bazylia,
- szałwia,
- estragon,
- sól,
- pieprz,
- ewentualnie: natka pietruszki, kilka igieł rozmarynu, 10 oliwek
Wykonanie:
Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: bakłażana, paprykę, potem cukinię i kabaczka. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Kiedy składniki są już podsmażone, wsypujemy suszone lub świeże zioła, dorzucamy oliwki oraz sól i pieprz do smaku. Doprawiamy sokiem z cytryny. Przed podaniem mieszamy i ewentualnie dekorujemy natką pietruszki.
Naprawdę łatwe w przygotowaniu. Wino szybko odparowało, dobrze, że pokroiłam wszystko zanim wrzuciłam cebulę na patelnię. Bardzo fajne i na pewno zdrowe danie wykorzystujące sezonowe warzywa. Pasuje do zwykłego białego ryżu ale też do mięsa. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz