piątek, 12 października 2012

Ratatouille

Wegetariańska obiado - kolacja lub dodatek do kotleta - ratatouille według przepisu braci Kuroń z programu "Kuroniowie rozgryzają".

Składniki:
  • 500 g dojrzałych pomidorów (lub pomidorów z puszki),
  • 2 różnokolorowe papryki,
  • po 1 kabaczku, cukinii, bakłażanie,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny lub łyżka octu winnego,
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 100 ml oliwy,
  • świeży lub suszony tymianek,
  • świeża bazylia,
  • szałwia,
  • estragon,
  • sól,
  • pieprz,
  • ewentualnie: natka pietruszki, kilka igieł rozmarynu, 10 oliwek

Wykonanie:
Poszatkowaną cebulę i posiekany czosnek przesmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: bakłażana, paprykę, potem cukinię i kabaczka. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Kiedy składniki są już podsmażone, wsypujemy suszone lub świeże zioła, dorzucamy oliwki oraz sól i pieprz do smaku. Doprawiamy sokiem z cytryny. Przed podaniem mieszamy i ewentualnie dekorujemy natką pietruszki.







Naprawdę łatwe w przygotowaniu. Wino szybko odparowało, dobrze, że pokroiłam wszystko zanim wrzuciłam cebulę na patelnię. Bardzo fajne i na pewno zdrowe danie wykorzystujące sezonowe warzywa. Pasuje do zwykłego białego ryżu ale też do mięsa. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz