Składniki:
- 6 średnich cebul,
- 6 kromek ciemnego żytniego chleba,
- 6 szklanek chudego rosołu,
- masło,
- ser żółty,
- czosnek,
- gałka muszkatołowa,
- curry,
- imbir,
- goździki,
- sól i pieprz
Wykonanie:
Cebule obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle, aby nabrały złocistego koloru. Osobno, również na maśle, obsmażamy chleb. Do obsmażenia można dodać czosnek. Usmażoną cebulę rozgotowujemy w rosole. Przecieramy zupę przez sito, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej, curry, imbiru, goździków, sól i pieprz do smaku. Ilość przypraw korzennych zależy od upodobań ale lepiej dać mniej, niż za dużo. Zupę podajemy w głębokich miseczkach, z grzankami posmarowanymi czosnkiem i posypaną żółtym serem.
Przepis jest naprawdę banalnie prosty - jedyny wysiłek to przecieranie cebuli przez sitko. Wersja dla zapracowanych: można użyć blendera :) Zupa jest naprawdę pyszna, radzę jednak uważać z przyprawami - najlepiej aby lekki aromat cebuli był wciąż wyczuwalny pomimo imbiru i curry. Rozgrzewająca, idealna w zimny dzień!
Nie pochwaliłaś się moja droga, że blogujesz :-) I to jak! Zupa cebulowa - zupełnie o niej zapomniałam a teraz wspomnienia ożyły :-)
OdpowiedzUsuń