poniedziałek, 29 października 2012

Na cebulkę

Zupa cebulowa według przepisu, który dawno, dawno temu otrzymałam od koleżanki (autorki bloga http://3poziomy.blogspot.com/, który szczerze polecam)  i właśnie odnalazłam w zeszycie z przepisami z czasów, gdy jeszcze nie było internetu :).

Składniki:
  • 6 średnich cebul,
  • 6 kromek ciemnego żytniego chleba,
  • 6 szklanek chudego rosołu,
  • masło,
  • ser żółty,
  • czosnek,
  • gałka muszkatołowa,
  • curry,
  • imbir,
  • goździki,
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Cebule obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na maśle, aby nabrały złocistego koloru. Osobno, również na maśle, obsmażamy chleb. Do obsmażenia można dodać czosnek. Usmażoną cebulę rozgotowujemy w rosole. Przecieramy zupę przez sito, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej, curry, imbiru, goździków, sól i pieprz do smaku. Ilość przypraw korzennych zależy od upodobań ale lepiej dać mniej, niż za dużo. Zupę podajemy w głębokich miseczkach, z grzankami posmarowanymi czosnkiem i posypaną żółtym serem.



Przepis jest naprawdę banalnie prosty - jedyny wysiłek to przecieranie cebuli przez sitko. Wersja dla zapracowanych: można użyć blendera :) Zupa jest naprawdę pyszna, radzę jednak uważać z przyprawami - najlepiej aby lekki aromat cebuli był wciąż wyczuwalny pomimo imbiru i curry. Rozgrzewająca, idealna w zimny dzień!

1 komentarz:

  1. Nie pochwaliłaś się moja droga, że blogujesz :-) I to jak! Zupa cebulowa - zupełnie o niej zapomniałam a teraz wspomnienia ożyły :-)

    OdpowiedzUsuń