wtorek, 21 sierpnia 2012

Ziemniaki w szynce

Na szybko i bez problemu: pieczone ziemniaki w szynce szwarcwaldzkiej według przepisu znalezionego tutaj: http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pieczone_ziemniaki_w_szynce_szwarcwaldzkiej.php

Składniki:

  • 5 sztuk małych ziemniaków,
  • 5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:
Ziemniaki umyć (nie obierać) , wstawić do garnka z wodą i gotować ok. 15 min. Odlać ostrożnie wodę. Po ostudzeniu ziemniaki obrać. Szynkę szwarcwaldzką posmarować musztardą i miodem. Każdy ziemniak obwinąć szynką i układać na blasze wyłożoną papierem pergaminowym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec ziemniaczki ok. 12-15 min.



Jestem wielką fanką ziemniaków i czasem wystarczają mi za cały obiad. W wersji pieczonej z szynką tym bardziej. Piekłam 15 minut. Do tego podałam warzywa gotowane na parze. To jest to!

2 komentarze:

  1. super pomysl! musze tak zawinac kiedys ziemniaczki ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny pomysł,a ziemniaczki pysznie wyglądją, kupiłam w lidlu szynkę szwarcwaldzką, bo właśnie w promocji, więc takie ziemniaczki na pewno zrobię:)

    OdpowiedzUsuń