Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki ciepłej wody,
- spora szczypta soli
na nadzienie:
- 1 pierś kurczaka,
- 0,5 pęczka kolendry,
- 2 cm imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- szczypta chilli
na sos:
- sok i skórka z 0,5 limonki,
- ¼ szklanki cieplej wody,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 1/2 papryczki chilli,
- garść listków kolendry,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie pokroić kurczaka, wrzucić do blendera razem z kolendrą, startym imbirem, chilli, sosem i przesiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, zblendować. Ciasto cienko rozwałkować i nożem wyciąć kwadraty (ok.6cm/6cm). Nakładać nadzienie i formować pierożki a’la dim sum. Gotować na parze 10 minut. Przygotować sos. Do garnka wycisnąć sok z limonki, dodać sos sojowy i wodę, dodać cukier, skórkę limonki, posiekane chili. Całość redukować aż zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje. Przestudzić, przed podaniem dodać bardzo drobno posiekaną kolendrę.
Do tej ilości ciasta pierogowego odpowiednia będzie podwójna pierś z kurczaka. Nadzienie przypominało gęstą pastę podczas zagniatania pierożków - nie należy się tym przejmować bo po ugotowaniu i tak odchodzi od ciasta. Z przepisu nie wynika co trzeba zrobić z czosnkiem do sosu - odcisnęłam go i dodałam do gotującego się sosu. Śmiem twierdzić, że bez sosu pierożki raczej byłyby bez smaku. Następnym razem bardziej doprawiłabym kurczaka. Pierogi gotowały się troszkę dłużej niż przepisowe 10 minut z uwagi na grubość ciasta. Ogólnie polecam z sosem i bardziej przyprawionym nadzieniem.
super takie pierożki! bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńo jakie fajne
OdpowiedzUsuńFajnie Ci wyszły :) Chętnie bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńojej, są idealne muszą być przepyszne.
OdpowiedzUsuń