Składniki:
- 1 duży wafel ryżowy lub biszkopt imbirowy (około 25 g),
- 2 czubate łyżki dulce de leche (krem karmelowy, można zastąpić zwykłym kremem karmelowym lub toffi w puszce),
- 1 banan pokrojony w plastry,
- 2 1/2 łyżki beztłuszczowego jogurtu,
- starta czekolada do posypania
Wykonanie:
Wafel lub biszkopt włóż do plastikowej torebki, a następnie roztłucz w moździerzu na okruszki. Wsyp do dwóch małych pucharków lub misek. Do każdego naczynia włóż łyżkę kremu karmelowego - jest gęsty i bardzo kleisty, więc chwilę potrwa, zanim spłynie z łyżki. Połóż na wierzchu plasterki banana. Polej deser jogurtem i posyp tartą czekoladą.
Przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut. Do bardzo słodkiego kremu karmelowego świetnie pasuje jogurt naturalny, równoważący całość. Pycha! Polecam tym bardziej, że według książki porcja tego deseru to tylko 289 kcal :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz