sobota, 22 września 2012

Pasta el forno con pomodori e mozzarella

Ponownie "Włoska wyprawa Jamiego" - tym razem pasta el forno con pomodori e mozzarella czyli makaron zapiekany z pomidorami i mozzarellą.

Składniki:
  • sól morska i zmielony czarny pieprz,
  • oliwa z pierwszego tłoczenia,
  • 1 biała cebula posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone na plasterki,
  • 1,5 kg dojrzałych pomidorów lub 3 puszki po 400 g pomidorów,
  • 1 lub 2 suszone czerwone papryczki chilli, pokruszone,
  • 1 duża garść listków świeżej bazylii,
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina,
  • 400 g makaronu orecchiette,
  • 4 duże garście świeżo startego parmezanu,
  • 3 kule mozzarelli (po 150 g)

Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, a w dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Do dużego rondla wlej kilka łyżek oliwy, wrzuć cebulę, czosnek oraz chilli i podduś na małym ogniu przez ok. 10 minut. Warzywa powinny być miękkie, ale nie przyrumienione. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, ostrym nożem usuń szypułki, zanurz we wrzątku na ok. 40 s, a następnie wyjmij łyżką cedzakową; garnek zestaw z ognia. Wrzuć pomidory do miski i zalej zimną wodą, a następnie zdejmij z nich skórkę i usuń gniazda nasienne, a miąższ grubo posiekaj. Wrzuć pomidory do podduszonej cebuli i czosnku, wlej 1/2 szklanki wody, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie zmiksuj je, żeby uzyskać dość rzadki sos. Porwij listki bazylii i dodaj do sosu, przypraw do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością octu. Kiedy uznasz, że smak sosu jest już idealny, ponownie zagotuj wodę w garnku. Wrzuć makaron i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i wymieszaj z 1/2 sosu pomidorowego i garścią parmezanu. Weź odpowiedniej wielkości blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne i wysmaruj niewielką ilością oliwy. Rozłóż na dnie cienką warstwę makaronu, polej sosem pomidorowym, posyp garścią parmezanu, przykryj plastrami z 1 kuli mozzarelli. Powtarzaj układanie warstw, aż do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki posyp grubo serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez ok. 15 minut, aż ser będzie rumiany i chrupki.







Wszystko zgodnie z przepisem plus dwukrotnie dłuższy czas pieczenia a jednak danie nie przypomina zapiekanki. Następnym razem zrobiłabym bardziej gęsty sos pomidorowy. Być może nawet z domowym makaronem według tego przepisu: http://cucinissima.wordpress.com/2011/05/18/orecchiette-domowe/.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz