Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej (1 woreczek) lub kaszy jaglanej,
- 100 g filetu z łososia (bez ości i skórki),
- 100 g filetu z dorsza,
- kilka krewetek, obranych,
- 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili (lub do smaku),
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 - 3 łyżki sosu ostrygowego,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- limonka do skropienia
Wykonanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie (15 minut), odcedzić i wsypać do miski. Ryby i krewetki opłukać, osuszyć. Ryby pokroić na kawałki i delikatnie oprószyć solą morską, odstawić. Obrać i zetrzeć imbir, czosnek i papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w kosteczkę. Na dużą patelnię lub do szerokiego woka wlać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, imbir, papryczkę chili i podsmażać przez minutę mieszając. Dodać czerwoną paprykę i mieszając smażyć przez minutę. Odsunąć składniki na bok patelni i włożyć kaszę w jednym miejscu patelni, w drugim ułożyć jeden obok drugiego kawałki łososia, dorsza oraz krewetki. Rybę i krewetki polać 1 łyżką oliwy. Podsmażać wszystko przez 1 - 2 minuty nie mieszając aż ryba lekko się zrumieni i będzie wysmażona mniej więcej do połowy. Kaszę można przemieszać aby równomiernie się podgrzała i delikatnie zrumieniła. Rybę i krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 30 - 60 sekund. Kaszę przemieszać z papryczką chili i czosnkiem zeskrobując to co przywarło do patelni. Na koniec wszystko delikatnie wymieszać i po 15 sekundach podgrzewania wlać sos ostrygowy. Wymieszać i podgrzewać przez kilkanaście sekund, posypać szczypiorkiem i od razu podawać skrapiając limonką. Danie można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem.
Dawno nie jadłam kaszy jęczmiennej i szukałam ciekawego przepisu na jej wykorzystanie. Połączenie z rybą jest idealne na obiad. Przygotowanie banalnie proste a efekt zaskakująco pyszny. Polecam!
Ciekawe, tak kaszy jęczmiennej jeszcze nie jadłam. :) Wędruje do zakładek!
OdpowiedzUsuń