piątek, 14 września 2012

Stir-fry z kaszą jęczmienną

Tak, tak - znów przepis z kwestii smaku ale ciekawszego na wykorzystanie kaszy nie znalazłam :) Tym razem stir-fry z kaszą jęczmienną, papryką, łososiem i krewetkami. Oryginalny przepis tutaj: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/stir_fry_z_kasza_jeczmienna/przepis.html

Składniki:
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej (1 woreczek) lub kaszy jaglanej,
  • 100 g filetu z łososia (bez ości i skórki),
  • 100 g filetu z dorsza,
  • kilka krewetek, obranych,
  • 1 łyżka drobno startego świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili (lub do smaku),
  • 1 czerwona papryka, 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 - 3 łyżki sosu ostrygowego,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • limonka do skropienia

Wykonanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie (15 minut), odcedzić i wsypać do miski. Ryby i krewetki opłukać, osuszyć. Ryby pokroić na kawałki i delikatnie oprószyć solą morską, odstawić. Obrać i zetrzeć imbir, czosnek i papryczkę chili pokroić na cienkie plasterki. Czerwoną paprykę pokroić w kosteczkę. Na dużą patelnię lub do szerokiego woka wlać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, imbir, papryczkę chili i podsmażać przez minutę mieszając. Dodać czerwoną paprykę i mieszając smażyć przez minutę. Odsunąć składniki na bok patelni i włożyć kaszę w jednym miejscu patelni, w drugim ułożyć jeden obok drugiego kawałki łososia, dorsza oraz krewetki. Rybę i krewetki polać 1 łyżką oliwy. Podsmażać wszystko przez 1 - 2 minuty nie mieszając aż ryba lekko się zrumieni i będzie wysmażona mniej więcej do połowy. Kaszę można przemieszać aby równomiernie się podgrzała i delikatnie zrumieniła. Rybę i krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez około 30 - 60 sekund. Kaszę przemieszać z papryczką chili i czosnkiem zeskrobując to co przywarło do patelni. Na koniec wszystko delikatnie wymieszać i po 15 sekundach podgrzewania wlać sos ostrygowy. Wymieszać i podgrzewać przez kilkanaście sekund, posypać szczypiorkiem i od razu podawać skrapiając limonką. Danie można przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem. 





Dawno nie jadłam kaszy jęczmiennej i szukałam ciekawego przepisu na jej wykorzystanie. Połączenie z rybą jest idealne na obiad. Przygotowanie banalnie proste a efekt zaskakująco pyszny. Polecam!

1 komentarz:

  1. Ciekawe, tak kaszy jęczmiennej jeszcze nie jadłam. :) Wędruje do zakładek!

    OdpowiedzUsuń