Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 ml wody
Na sos ragu:
- oliwa,
- 1 czerwona cebula, obrana i drobno posiekana,
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
- 3 listki laurowe,
- 1 gałązka świeżego rozmarynu,
- 500 g mielonej wołowiny lub cielęciny,
- 4 puszki po 400 g podłużnych pomidorów,
- sól morska i świeżo zmielony pieprz,
- kawałek parmezanu do starcia
Wykonanie:
Wsyp mąkę do miski i dolej po trochu tyle wody, żeby
otrzymać zwarte ciasto. Im bardziej suche będzie ciasto, tym łatwiej będzie je
później rozwałkować. Posyp mąką dużą stolnicę i wyrabiaj ciasto przez ok. 10
minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Owiń je folią spożywczą i włóż do
lodówki, żeby odpoczęło. Oderwij od ciasta kawałek wielkości pomarańczy i na
stolnicy posypanej niewielką ilością mąki utocz z niego rękami długi, cienki
wałeczek. Kiedy osiągnie grubość ok. 2 cm podziel go na kawałki długości ok. 3
cm. Upewnij się, że stolnica jest sucha i oczyść ją z resztek mąki, która
mogłaby utrudnić wykonanie makaronu. Przygotuj wilgotną ściereczkę do zwilżania
dłoni. Weź jeden cienki (ok. 1 mm) drewniany szpikulec o dł. 15 cm i trzymając
go za końce wciśnij w kawałeczek ciasta tak, jakbyś próbował przeciąć kluskę
wzdłuż na pół. Wciśnij patyczek mniej więcej do połowy grubości ciasta.
Następnie koniuszkami palców delikatnie utocz z ciasta cienką, podłużną kluskę
wokół patyczka. Powinieneś otrzymać bardzo cienką makaronową rurkę, z
patyczkiem w środku. Kiedy rurka będzie cieńsza od papierosa, przerwij
utaczanie i bardzo ostrożnie wyciągnij ze środka drewniany szpikulec. Ułatwisz
sobie pracę, jeśli będziesz delikatnie obracać patyczek w trakcie wyciągania.
Postępuj podobnie z resztą ciasta, a otrzymane w ten sposób długie, cieniutkie
rurki rozłóż do przeschnięcia na posypanej mąką tacy. W czasie, kiedy makaron
schnie, możesz zająć się przygotowaniem sosu. Rozgrzej kilka łyżek oliwy w dość
dużym rondlu, wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek i duś na małym ogniu przez
ok. 10 min, aż będą miękkie i lekko przyrumienione. Dodaj liście laurowe, całą
gałązkę rozmarynu, mielone mięso oraz pomidory. Dokładnie wymieszaj i doprowadź
do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś powolutku pod przykryciem przez 2 godziny.
Jeżeli sos zacznie przywierać do dna rondla, wlej odrobinę gorącej wody i
starannie wymieszaj. Przypraw solidnie solą morską i czarnym pieprzem.
Szczypcami wyłów i wyrzuć liście laurowe oraz rozmaryn. Wrzuć pici do garnka z
osolonym wrzątkiem i gotuj przez 10-15 minut. Kiedy makaron będzie al dente,
odcedź go i wymieszaj z gorącym sosem ragu. Dodaj trochę oliwy, a następnie
spróbuj i ewentualnie przypraw do smaku. Podawaj z mnóstwem świeżo startego
parmezanu.
Zrobiłam dwa podejścia do makaronu - pierwsze z mąki typ 450, z odpoczywaniem ciasta przez 2 godziny w lodówce, drugie - z mąką typ 500 i tylko godzinnym odłożeniem ciasta do lodówki. Za drugim razem kluski formowały się znacznie łatwiej. Co prawda nie udało mi się ładnie zakleić ciasta na patyczku zgodnie z przepisem ale zrobiłam to w inny sposób: patyczek (jak do szaszłyków) wbijałam w środek rulonika i na patyczku utaczałam kluskę. Gotowały się troszkę dłużej - 20 minut. Przygotowanie jest pracochłonne ale smak zupełnie inny niż standardowe spaghetti. Warto spróbować i sprawdzić.
Ten przepis pasuje do organizowanej przeze mnie akcji http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/jamie-oliver-przepisy-z-podrozy
OdpowiedzUsuńZapraszam i pozdrawiam :)!