Składniki:
- 20 dkg mięsa wieprzowego,
- 8 dużych strąków słodkiej papryki,
- 3 dkg tłuszczu,
- 5 dkg cebuli,
- 10 dkg ryżu,
- 1 jajo,
- 1 ząbek czosnku,
- majeranek,
- 2 łyżki siekanej zieleniny,
- 1/2 l sosu pomidorowego,
- sól,
- bazylia
Wykonanie:
Paprykę opłukać, wydrążyć pestki (strąków nie rozcinać). Ryż ugotować na pół miękko. Cebulę obrać, pokrajać w kostkę i zrumienić na tłuszczu. Mięso opłukać, przepuścić przez maszynkę, dodać ryż, jajo, cebulę, czosnek roztarty z solą, szczyptę majeranku, bazylię, 1 łyżkę siekanej zielonej pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wydrążone strąki papryki osolić, napełnić nadzieniem, ułożyć w rondlu, zalać sosem pomidorowym, gotować do miękkości.
Jak można się zorientować ze zdjęć papryki zapiekłam zamiast gotować - w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, jakieś 50 minut. Dzięki temu papryka nie rozmiękła i jest odpowiednio chrupiąca :) To danie kojarzy mi się z obiadami przygotowanymi przez moją mamę, częściej gdy na działce zaczynał się sezon zbioru papryki.... Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz