Składniki:
- ½ kg młodych ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki,
- 2 czubate łyżki ukwaszonej śmietany,
- skórka i sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka kaparów,
- 10 plastrów wędzonego łososia,
- 3 dymki, posiekane,
- 1 pęczek świeżego koperku, posiekanego,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki, aż będą miękkie (ok. 7 min od zagotowania). Wymieszaj śmietanę ze skórką i sokiem z cytryny oraz kaparami. Dodaj ziemniaki, kawałki łososia, dymkę i koperek. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Sałatka wygląda następująco:
Absolutnie pyszna rzecz! Świetne połączenie łososia z ziemniakami, za to dymka i kapary nadają ostrości. Najbardziej przypadł mi do gustu dressing czyli połączenie śmietany z cytryną, bardzo odświeżający smak - w sam raz na upał. Dzięki niemu, choć sałatka opiera się na ziemniakach, całość nabiera lekkości.
Ziemniaki gotowały się troszkę dłużej niż w przepisie ale i tak przygotowanie zajęło dosłownie chwilę. Polecam jak najbardziej!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz