Składniki:
- 150 g piersi kurczaka
- pęczek szparagów (około 10 szt)
- 1 mała cebula
- 2 duże pory
- 400 g ziemniaków
- 40 g masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 litr wody (lub wywar z jarzyn lub kurczaka)
- sól
- 1 łyżka oliwy extra vergine
Do podania: np. śmietana 30%, grzanki z chleba, małe grzaneczki czosnkowe do posypania po zupie
Wykonanie:
Pierś
kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć kostki i żyłki, pokroić na 1,5 cm
kosteczkę. Szparagi opłukać, odłamać jasne twarde końce (same złamią
się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić na krótsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pory oczyścić z zewnętrznych liści,
pozostawić białą oraz jasno zieloną część (część ciemnozielonych liści
zachować do dekoracji), przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać.
Pokroić w poprzek na 1 cm kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w
kosteczkę.
W dużym szerokim garnku (najlepiej z grubym solidnym dnem) roztopić masło, dodać tymianek, kurczaka, cebulę, pory i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut co chwilę mieszając aż warzywa nieco zmiękną a kurczak będzie z każdej strony wysmażony.
Zwiększyć ogień, wlać wodę (lub wywar) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Na 4 - 5 minut przed końcem gotowania dodać szparagi.
Zupę doprawić do smaku solą, wyłowić z zupy główki szparagów i kilka kawałków kurczaka (pozostawić do dekoracji) i zupę zmiksować na gładki krem. Przed podaniem podgrzać w razie konieczności i polać śmietaną 30%. Udekorować odłożonymi główkami szparagów, kawałkami kurczaka i cieniutko pokrojonymi zielonymi końcami porów. Można podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem.
W dużym szerokim garnku (najlepiej z grubym solidnym dnem) roztopić masło, dodać tymianek, kurczaka, cebulę, pory i ziemniaki. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut co chwilę mieszając aż warzywa nieco zmiękną a kurczak będzie z każdej strony wysmażony.
Zwiększyć ogień, wlać wodę (lub wywar) i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Na 4 - 5 minut przed końcem gotowania dodać szparagi.
Zupę doprawić do smaku solą, wyłowić z zupy główki szparagów i kilka kawałków kurczaka (pozostawić do dekoracji) i zupę zmiksować na gładki krem. Przed podaniem podgrzać w razie konieczności i polać śmietaną 30%. Udekorować odłożonymi główkami szparagów, kawałkami kurczaka i cieniutko pokrojonymi zielonymi końcami porów. Można podawać z grzankami lub chrupiącym pieczywem.
Oto i zupa:
Bardzo gęsta ale na szczęście nie jest "ciężka" w smaku. Szparagów dałam więcej niż w przepisie (jakieś 15 sztuk) a mimo to najbardziej przebija jednak smak kurczaka. Być może zupa powinna jeszcze chwilę odstać i nabrać aromatu skoro szparagi dodane były na samym końcu. Nie mniej jednak polecam gorąco ten przepis jako smaczną potrawę obiadową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz