Składniki:
- 60-80 dag żeberek
- mała puszka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 szklanka brązowego cukru
- ¼ szklanki musztardy Dijon
- ½ szklanki octu jabłkowego
- ¼ szklanki sosu Worcestershire
- ¼ szklanki sosu sojowego
- ¼ szklanki sproszkowanego chili
- sól
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Włóż żeberka do dużej brytfanny. Wymieszaj pozostałe składniki dodając soli do smaku i wylej na żeberka. Przykryj brytfannę folią piekarniczą i piecz póki mięso nie będzie kruche i delikatne. Pieczona fasola to klasyczny dodatek do żeberek.
Połączenie soku pomarańczowego z sosem Worcestershire na pierwszy rzut oka może wydać się dość ryzykowne ale wszystkie składniki bardzo dobrze się wymieszały i powstała pikantna marynata. Niestety, żeberka piekły się strasznie długo (jakieś dwie godziny) i to w wyższej temperaturze niż zalecane 150 stopni, gdyż jednocześnie piekły się do nich młode ziemniaczki. Nie mogłam się doczekać ale efekt naprawdę jest tego wart. Po zostawieniu ich dodatkowo w nagrzanym piekarniku sos się wspaniale redukuje a mięso jest soczyste i pyyyyyszne!
Nie jestem fanką żeberek ale te akurat polecam o ile ma się dużo czasu na ich pieczenie.
Aktualizacja: dłuższe pieczenie powoduje, że sos robi się prawie karmelowy :) Pyszny!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz