zupa pomidorowa z chilli i bazylią według przepisu z książki i programu "Gotuj i chudnij"
pizza z szynką i pieczarkami (przepis na ciasto znaleziony dawno temu w internecie),
napój truskawkowy według przepisu z książki i programu "30 minut w kuchni" Jamiego Olivera
Ale od początku....
Przepis na zupę:
- 1 łyżka oliwy,
- 1 drobno posiekana cebula (użyłam czerwonej cebuli),
- 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone,
- szczypta suszonych wiórków chilli (więcej, jeśli ktoś woli bardziej pikantną zupę),
- 400 g podłużnych pomidorów z puszki,
- sól, świeżo zmielony, czarny pieprz,
- szczypta cukru,
- garść grubo siekanej bazylii,
- 2 łyżki niskotłuszczowej gęstej śmietany
Podgrzej oliwę w rondlu, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj chilli i smaż jeszcze minutę.
Dodaj pomidory, dwukrotnie nalej wody do pustej puszki i wlej do rondla.
Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu 30 minut.
Dodaj bazylię i łyżkę śmietany. Wszystko zmiksuj ręcznym blenderem.
Skosztuj, dopraw i podawaj.
Zupa rzeczywiście się udała. Jeśli ma być bardziej pomidorowa bazylię należy dodać rzeczywiście na samym końcu. Jeśli bardziej ziołowa - można ją dodać troszkę wcześniej i odstawić jeszcze przed zmiksowaniem na kilkanaście minut.
Przepis na super cienkie ciasto na pizzę (znaleziony gdzieś w sieci):
- 1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200ml),
- 1/2 szklanki letniej wody (temperatura ok. 37-38 stopni),
- 2 dkg drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżki oleju
Z drożdży, cukru, połowy wody i 2-3 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwilę kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.
Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc grubszy brzeg. Środek posmarować sosem pomidorowym, reszta składników według uznania. Piec ok. 8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni.
W ramach deseru napój truskawkowy zgodnie z przepisem Jamiego Olivera:
Składniki:
- 400g truskawek świeżych lub mrożonych,
- kilka gałązek świeżej mięty,
- 1/2 cytryny,
- ok. 1/2 litra lodu w kostkach,
- drobny cukier do smaku
Wykonanie:
Oberwij szypułki z truskawek. Wrzuć owoce do blendera razem z garścią lodu w kostkach, kilkoma listkami mięty i sokiem z 1/2 cytryny. Zalej owoce taką ilością wody, żeby je pokryła i zmiksuj. W tym czasie napełnij duży dzbanek do połowy lodem. Skosztuj napój i dosłódź, jeśli trzeba. Przelej do dzbanka i wymieszaj drewnianą łyżką.
Efekt:
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz