Przepis zaczerpnięty z programu i książki Jamiego "30 minut w kuchni"
Składniki:
- 500 g spaghetti,
- 1 puszka (225 g) tuńczyka w oliwie,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka odsączonych kaparów,
- 1 puszka (30 g) anchois w oliwie,
- 1-2 świeże czerwone papryczki chilli,
- mały pęczek świeżej natki pietruszki,
- 8 czarnych oliwek z pestkami, ze słoika,
- mielony cynamon,
- 1 słoik (700 g) passaty lub 2 puszki (2x400 g) krojonych pomidorów
- 1 cytryna
Wykonanie:
Wlej oliwę z tuńczyka na patelnię. Wyciśnij 2 nieobrane ząbki czosnku, dodaj kapary i anchois wraz z oliwą. Wrzuć drobno posiekane chilli i łodyżki natki. Grubo posiekaj listki natki i odłóż na później. Składniki na patelni smaż przez 2 minuty, mieszając. Następnie dodaj tuńczyka, rozdzielając go na kawałki, i oliwki (bez pestek). Dodaj sporą szczyptę cynamonu i passatę lub pomidory z puszki.
Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go, zachowując część wody.Ostrożnie przełóż makaron na patelnię z sosem. Dodaj większość natki i sok z 1 cytryny, skrop oliwą extra vergine i porządnie wymieszaj. Jeśli trzeba, dla rozrzedzenia dodaj trochę wody z gotowania. Przełóż na półmisek, posyp resztą natki i postaw na stole.
Oto i makaron w całej okazałości:
Smaku nie da się opisać - osobiście jest moim faworytem wśród makaronów. Lekko pikantny choć dodałam tylko jedną papryczkę chilli. Przepis prosty, łatwe wykonanie - polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz