wtorek, 22 maja 2012

Puttanesca :)

Spaghetti alla puttanesca czyli niezawodny Jamie Oliver. Smak przecieru pomidorowego w połączeniu z anchois i tuńczykiem należy do moich ulubionych. Podobno nazwa tego dania pochodzi od kobiet "lekkich obyczajów", które we Włoszech mogły wychodzić tylko raz w tygodniu na targ i dlatego gotowały z produktów dostępnych pod ręką.
Przepis zaczerpnięty z programu i książki Jamiego "30 minut w kuchni"

Składniki:
  • 500 g spaghetti,
  • 1 puszka (225 g) tuńczyka w oliwie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka odsączonych kaparów,
  • 1 puszka (30 g) anchois w oliwie,
  • 1-2 świeże czerwone papryczki chilli,
  • mały pęczek świeżej natki pietruszki,
  • 8 czarnych oliwek z pestkami, ze słoika,
  • mielony cynamon,
  • 1 słoik (700 g) passaty lub 2 puszki (2x400 g) krojonych pomidorów
  • 1 cytryna

Wykonanie:
Wlej oliwę z tuńczyka na patelnię. Wyciśnij 2 nieobrane ząbki czosnku, dodaj kapary i anchois wraz z oliwą. Wrzuć drobno posiekane chilli i łodyżki natki. Grubo posiekaj listki natki i odłóż na później. Składniki na patelni smaż przez 2 minuty, mieszając. Następnie dodaj tuńczyka, rozdzielając go na kawałki, i oliwki (bez pestek). Dodaj sporą szczyptę cynamonu i passatę lub pomidory z puszki.
Kiedy makaron się ugotuje, odcedź go, zachowując część wody.Ostrożnie przełóż makaron na patelnię z sosem. Dodaj większość natki i sok z 1 cytryny, skrop oliwą extra vergine i porządnie wymieszaj. Jeśli trzeba, dla rozrzedzenia dodaj trochę wody z gotowania. Przełóż na półmisek, posyp resztą natki i postaw na stole. 

Oto i makaron w całej okazałości:




Smaku nie da się opisać - osobiście jest moim faworytem wśród makaronów. Lekko pikantny choć dodałam tylko jedną papryczkę chilli. Przepis prosty, łatwe wykonanie - polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz