środa, 30 maja 2012

Kurczak tikka masala

Kurczaka tikka masala jadłam pierwszy raz w Brukseli - trudno nawet powiedzieć, że jadłam - porcja w restauracji była mikroskopijna (jakieś zaledwie dwa kawałeczki kurczaka), dodatkowo jedyne co czułam w ustach to ogień. Paliło niemiłosiernie.
Uznałam, że to niemożliwe aby to danie rzeczywiście miało tak smakować i dlatego postanowiłam przetestować przepis z programu i książki "Gotuj i chudnij" na kurczaka tikka masala z aromatycznym ryżem.

Składniki:
Marynata:
  • 1 łyżka pasty curry,
  • 150g beztłuszczowego jogurtu greckiego,
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone na kawałki o boku 5-6cm,
  • sól

Ryż aromatyczny:
  • 100g ryżu basmati,
  • sól,
  • 5 liści curry,
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy (dałam brązową),
  • kawałek cynamonu,
  • szczypta szafranu (opcjonalnie)

Sos:
  • 1 czubata łyżka pasty curry,
  • 1 drobno posiekana cebula,
  • 200g pasty pomidorowej (może być koncentrat),
  • 200ml zagęszczonego mleczka kokosowego light z puszki,
  • 1 łyżka beztłuszczowego jogurtu,
  • garść posiekanej kolendry

Wykonanie:
Przygotuj marynatę, mieszając pastę curry, jogurt i sól. Dokładnie obtocz w niej kawałki kurczaka i wstaw na noc do lodówki, by mięso przesiąkło aromatami.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (z termoobiegiem do 200). Wyjmij kurczaka z marynaty, wytrzyj i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz 10 minut, aż lekko zbrązowieje; mięso nabierze odpowiedniego smaku dopiero w sosie curry. Wyjmij kurczaka i odstaw, a w tym czasie zajmij się sosem.
Podgrzej pastę curry w rondlu, dodaj cebulę i smaż na małym ogniu 5-8 minut, ma się zeszklić. Ważne, by robić to powoli, ponieważ cebula uwalnia naturalne cukry, które nadają potrawie słodki smak. Płomień nie może być zbyt duży, by nie przypaliła się pasta. Dodaj pomidory i mleczko kokosowe, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, wrzuć mięso z kurczaka. Po około 5 minutach sprawdź, czy kurczak jest już dobrze usmażony. Jeśli tak, dodaj jogurt i kolendrę.
Wsyp ryż do rondla, dodaj przyprawy i odrobinę soli, zalej wodą tak, aby przykryła ryż centymetrową warstwą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 8 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Ryż powinien wchłonąć wodę, ale nie do końca. Zdejmij rondel z ognia, odstaw przykryty garnek na 10 minut, aby ryż wchłonął całą wodę. Przed podaniem wyjmij cynamon.





I to dopiero jest smak - do marynaty dałam żółtą pastę curry, do sosu - zieloną. Dzięki temu sos był pikantny ale nie palący. Bardzo smaczny kurczak, łatwe przygotowanie. Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz