Przepis z bloga http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/2010/07/Domowe-lody-smietankowe-bez-maszynki.html
Składniki:
- 2 jaja
- 300 ml śmietanki kremówki
- 12 dag cukru pudru (jak dla nas trochę za dużo)
- 1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
W pierwszej misce ubić białka z połową cukru, w drugiej śmietankę,a w trzeciej żółtka z drugą połową cukru, oraz wodą (do białości).
Delikatnie połączyć zawartość trzech misek i przełożyć do plastikowego pojemnika. Nakryć folią i zamrażać min. 12 godzin.
Oczywiście to świetna podstawa do eksperymentów. Można dodać wanilię, owoce, kakao, kawę - co kto lubi najbardziej.
Do żółtek z cukrem dodałam kakao (2 łyżki sparzone odrobiną wrzątku). Ubijanie tej części oczywiście nie było łatwe ale udało się.
Po ponad 12 godzinach w zamrażarce lody wyglądają tak:
Są pysznie śmietankowo-kakaowe. Przypominają mi smak lodów z dzieciństwa...
Polecam bo naprawdę wykonanie jest proste, choć trzeba się nastawić na mocną pracę rąk :)
Wersja krówkowa i truskawkowa:
Eksperymenty z nowymi smakami opłaciły się :) Do podstawowych składników dodałam kilka łyżek soku ze świeżych truskawek (podgrzane truskawki przetarłam przez sitko) a do drugich - syrop ze stopionych krówek. Następnym razem dodam jeszcze więcej truskawek aby kolor był bardziej intensywny ale i tak lody są obłędne!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz