poniedziałek, 31 grudnia 2012

Baileys

Akurat na koniec roku - domowy Baileys według przepisu z kwestii smaku.

Składniki:
  • 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego,
  • 250 ml brandy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 160 ml świeżej śmietanki kremówki 30%

Wykonanie:
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzącej wody. Wymieszać z pozostałymi składnikami: mlekiem skondensowanym, brandy, ekstraktem z wanilii, śmietanką kremówką. Dokładnie schłodzić. Przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce. Likier podawać dobrze schłodzony, koniecznie z kostkami lodu.



Przepis nie wymaga raczej wyjaśnień :) Jedyna sugestia to odrobina więcej mleka skondensowanego jeśli dla kogoś likier okaże się zbyt mocny. Na zdrowie!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz