Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny,
- 2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/2 papryczki chili lub 4 łyżeczki chili w proszku,
- 1 łyżeczka mielonego kminu,
- sól,
- pieprz cayenne
do podania: tarty ser żółty (gouda, cheddar), bagietka
Wykonanie:
Mięso podsmażyć z pokrojoną cebulą aż będzie brązowe. Przełożyć do większego garnka, dodać odsączoną fasolę i pół szklanki wody, przyprawić solą, pieprzem, kminem i chili, dusić jakieś 10 minut. Dodać pomidory wraz z sokiem z puszki. Dusić następne 5-7 minut, mieszając żeby się nie przypaliło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać startym żółtym serem.
Przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż pół godziny więc idealnie pasuje jako błyskawiczny obiad czy kolacja. Choć przyznaję, że jest to danie, które smakuje mi tylko zimą - cudownie rozgrzewa i jakoś nie potrzebuję tego efektu latem. Ciągnący się roztopiony żółty ser i świeża bagietka to najlepsze dodatki z możliwych. Spróbujcie!
Uwielbiam <3 szczególnie w te dni kiedy mam ochotę na wyraziste smaki. Pycha!
OdpowiedzUsuńKrysia BloodyGoodFood