środa, 19 grudnia 2012

Chili con carne - wersja ekspresowa

Jak to przed świętami - zbyt mało czasu na wszystko, nawet na gotowanie dlatego dziś coś szybkiego na obiad: chili con carne. Znam ten przepis od lat, nie pamiętam już od kogo go dostałam ale niezmiennie mi smakuje.

Składniki:
  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/2 papryczki chili lub 4 łyżeczki chili w proszku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu,
  • sól,
  • pieprz cayenne

do podania: tarty ser żółty (gouda, cheddar), bagietka

Wykonanie:
Mięso podsmażyć z pokrojoną cebulą aż będzie brązowe. Przełożyć do większego garnka, dodać odsączoną fasolę i pół szklanki wody, przyprawić solą, pieprzem, kminem i chili, dusić jakieś 10 minut.  Dodać pomidory wraz z sokiem z puszki. Dusić następne 5-7 minut, mieszając żeby się nie przypaliło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać startym żółtym serem.




Przygotowanie całości nie zajmuje więcej niż pół godziny więc idealnie pasuje jako błyskawiczny obiad czy kolacja. Choć przyznaję, że jest to danie, które smakuje mi tylko zimą - cudownie rozgrzewa i jakoś nie potrzebuję tego efektu latem. Ciągnący się roztopiony żółty ser i świeża bagietka to najlepsze dodatki z możliwych. Spróbujcie!


1 komentarz:

  1. Uwielbiam <3 szczególnie w te dni kiedy mam ochotę na wyraziste smaki. Pycha!

    Krysia BloodyGoodFood

    OdpowiedzUsuń