Składniki:
- 1 cebula,
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 marchewka,
- 100 g czerwonej soczewicy,
- oliwa,
- curry,
- papryka słodka w proszku,
- sól, pieprz do smaku
Dodatki:
groszek ptysiowy, pietruszka, papryka w płatkach lub jogurt naturalny albo śmietana
Wykonanie:
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i ziemniaki w większą. Soczewice dokładnie płuczemy. Do garnka o grubym dnie wlewamy oliwę tak aby zakryła dno i rozgrzewamy na dość dużym ogniu. Wrzucamy na nią cebulkę i mieszając czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pozostałe warzywa oraz soczewicę i wodą. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Czas gotowania zależy od ilości wody. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy je solą, pieprzem oraz curry i papryką słodką. Można doprawić według własnego smaku. Ostatnią czynnością jest rozdrobnienie warzyw i soczewicy za pomocą blendera. Należy to zrobić dokładnie aby nie zostały kawałki warzyw w zupie. Podajemy gorącą zupę z ulubionymi dodatkami, np groszkiem ptysiowym lub pietruszką.
Zmiksowane zupy zazwyczaj tracą dla mnie swój smak. Jednak w tym przypadku smak soczewicy jest naprawdę wyraźny. Dałam mało wody i dlatego zupa okazała się bardzo gęsta. Z odrobiną chilli świetnie rozgrzewa. W mojej wersji - bez groszku ptysiowego, za to z razowymi grzankami. Przygotowanie zajęło mi mniej niż pół godziny. Podczas gotowania soczewica traci swój kolor ale po zmiksowaniu z marchewką zupa wciąż wygląda apetycznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz