piątek, 7 grudnia 2012

Herbatniki cytrynowe

Za oknem pada a w domu herbatniki cytrynowe według przepisu z grudniowego wydania "Kuchni" (12-2012).

Składniki:
(na 50 sztuk)
  • 200 g masła,
  • 150 g cukru,
  • skórka otarta z 2 cytryn,
  • 4 żółtka,
  • 300 g mąki,
  • 150 g mąki kukurydzianej,
  • szczypta soli

Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką cytrynową na jasny krem. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wsypujemy oba rodzaje mąki i sól, mieszając. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wykrawamy foremkami herbatniki, układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, aż się zrumienią.






Banalnie proste w przygotowaniu ale jednak mało cytrynowe :( Następnym razem dałabym więcej skórki lub odrobinę soku z cytryny by były bardziej aromatyczne. Niezależnie od tego polecam jako naprawdę dobre, słodkie ciasteczka. Myślę, że skórkę cytrynową można również zastąpić np. pomarańczową.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz