Składniki:
- 1 świeży pomidor,
- 125 g (1 kulka mozzarelli),
- 150 g makaronu cellentani (zakręcone rurki),
- 1 łyżka masła,
- bazylia - do podania
- 125 słonego serka Philadelphia lub mascarpone,
- 40 g drobno startego parmezanu,
- 100 ml mleka,
- po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu oraz szczypta soli w przypadku użycia niesłonego mascarpone
- 1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych z dodatkiem sosu pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 mała cebula szalotka lub 1/2 zwykłej,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1/2 ząbka czosnku,
- 2 łyżki oliwy extra vergine,
- świeżo zmielony pieprz,
- 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
- 25 g masła
- 2 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki tartego parmezanu
Ugotować sos pomidorowy, można to zrobić wcześniej.: do rondla lub garnka z grubym dnem włożyć pomidory, cukier, posiekaną szalotkę, pokrojony na małe kawałeczki seler, czosnek, oliwę i szczyptę pieprzu. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, następnie zmiksować na gładki sos, dodać wino i gotować dalej pod przykryciem przez dodatkowe 20 - 30 minut. W międzyczasie możemy dodawać po trochu wodę, ale tylko wówczas gdy sos będzie za bardzo gęsty (zależy to od rodzaju użytych pomidorów, większość nie będzie potrzebowała dodatkowego płynu). Od czasu do czasu zamieszać. Jeśli sos podajemy z makaronem, możemy sos rozcieńczyć gorącą wodą z gotowanego makaronu, jeśli nie - dodajemy zwykłą wodę i doprawiamy sos solą. Na koniec dodać masło i po roztopieniu oraz zagotowaniu odstawić z ognia.
Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 30 cm lub nieco mniejszą. Pomidora pokroić na cienkie plasterki, mozzarellę porwać na kawałki lub pokroić w kostkę. Na oddzielnym talerzyku wymieszać składniki posypki: bułkę tartą oraz parmezan. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Makaron gotować w osolonym wrzątku o 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron wraz z wodą włożyć z powrotem do garnka. W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos serowy: do rondelka włożyć ser Philadelphia lub mascarpone oraz tarty parmezan. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż sery się roztopią. Dodać mleko i wymieszać na jednolity sos, podgrzewać jeszcze przez kilkanaście sekund na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól jeśli używaliśmy niesłonego mascarpone. Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać. Na dno żaroodpornej formy wyłożyć gorący sos pomidorowy. Na wierzch wyłożyć makaron z sosem, w środek powciskać kawałeczki mozzarelli. Położyć plasterki pomidora i posypać posypką, na wierzchu rozłożyć wiórki z masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Wyjąć i posypać bazylią.
Opis przygotowania jest dość długi ale naprawdę bardzo łatwy. Zapiekany ser, makaron i pomidory to moje ulubione składniki dlatego zdecydowałam się wreszcie to połączyć. Efekt jest niesamowity (o ile ktoś lubi zapiekany ser, makaron i pomidory :>). Dzięki mozzarelli i serkowi Philadelphia danie nie obciąża mocno żołądka. Jeśli przygotuje się wcześniej sos pomidorowy, wykonanie kolejnych kroków zajmuje dosłownie kilka minut. Sos pomidorowy z tego przepisu jest klasycznym sosem, można go wykorzystać również do innych dań. Na pewno wrócę jeszcze do tego makaronu nie raz :)
Bardzo smakowe! :)
OdpowiedzUsuń