piątek, 14 grudnia 2012

Sałatka śledziowa

Przedświątecznie sałatka śledziowa z jabłkiem i czerwoną cebulą według przepisu z "Kukbuka".

Składniki:
  • 6 solonych filetów śledziowych (typu matias),
  • sok z połówki cytryny,
  • 1 czerwona cebula,
  • 4 jabłka,
  • szczypta cukru,
  • sól,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • pieprz

Wykonanie:
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut. Obraną cebulę kroimy w cienkie piórka, a jabłka w drobną kostkę. Cebulę mieszamy z jabłkami, posypujemy cukrem i szczyptą soli. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 10 minut. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Śmietanę mieszamy z jogurtem, oliwę, sokiem z cytryny i dużą ilością pieprzu. Do miski wkładamy śledzie, cebulę z jabłkiem, ogórki i śmietanę z jogurtem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle uznania. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.



Bardzo lubię sałatki śledziowe ale tylko takie zrobione w domu. Kupione w sklepie zawsze smakują dziwnie z powodu sztucznie doprawianego sosu. Tym razem zdecydowałam się na wariant z jabłkami choć ich smak nie do końca pasował mi z solonymi matiasami. Zwątpiłam też lekko podczas krojenia jabłek, które wydawało się nie mieć końca. Reasumując: sałatka jest naprawdę bardzo fajna jednak następnym razem dam najwyżej 2 jabłka - zdecydowanie wystarczy. Spróbujcie koniecznie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz