wtorek, 19 czerwca 2012

Meksykańskie burgery z salsą

Jak poradzić sobie z ogromną ochotą na fast food bez szkody dla zdrowia i figury? Zrobić burgera samodzielnie! Najlepiej według przepisu na meksykańskie burgery z książki i programu "Gotuj i chudnij".

Składniki:
Burgery:
  • 400 g mielonego mięsa z indyka najlepszej jakości,
  • 1 drobno posiekana szalotka lub cebula,
  • 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki,
  • szczypta suszonych wiórków papryczki chilli

 Salsa:
  • 4 dojrzałe pokrojone pomidory,
  • 1/2 posiekanej czerwonej cebuli,
  • 120 g białej fasoli z puszki,
  • 1 łyżka oliwy extra vergine Monini,
  • sok z połowy limonki,
  • garść kolendry,
  • 1/2 - 1 drobno pokrojona papryczka chilli (w zależności od tego, jak bardzo danie ma być pikantne)

  • 4 tortille (lub bułeczki),
  • 1/2 główki sałaty lodowej, podartej na strzępy,
  • 150 g beztłuszczowego jogurtu,
  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki,
  • małe ostre papryczki

Wykonanie:
Wszystkie składniki na burgery dokładnie wymieszaj, uformuj osiem kotletów i odstaw. 
Przygotuj salsę. Wymieszaj pomidory, cebulę i fasolę, dodaj oliwę, sok z limonki, kolendrę i chilli. Przypraw do smaku i odstaw. Rozgrzej patelnię grillową. Piecz burgery po około 5 minut z każdej strony. Pogrzej tortille na rozgrzanej suchej patelni teflonowej. Jeżeli Osobno podaj limonkę i papryczki.



Fastfoodową zachciankę uważam za spełnioną :) Do pełni szczęścia brakuje mi żółtego sera ale skoro to wersja dietetyczna... Zastanawia mnie tylko ilość składników - 8 kotletów do 4 tortilli/bułek - zrobiłam oczywiście 4 kotlety.
Szybkie wykonanie, bardzo dobre w smaku. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz