Składniki:
Burgery:
- 400 g mielonego mięsa z indyka najlepszej jakości,
- 1 drobno posiekana szalotka lub cebula,
- 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki,
- szczypta suszonych wiórków papryczki chilli
Salsa:
- 4 dojrzałe pokrojone pomidory,
- 1/2 posiekanej czerwonej cebuli,
- 120 g białej fasoli z puszki,
- 1 łyżka oliwy extra vergine Monini,
- sok z połowy limonki,
- garść kolendry,
- 1/2 - 1 drobno pokrojona papryczka chilli (w zależności od tego, jak bardzo danie ma być pikantne)
- 4 tortille (lub bułeczki),
- 1/2 główki sałaty lodowej, podartej na strzępy,
- 150 g beztłuszczowego jogurtu,
- 1 limonka pokrojona w ćwiartki,
- małe ostre papryczki
Wykonanie:
Wszystkie składniki na burgery dokładnie wymieszaj, uformuj osiem kotletów i odstaw.
Przygotuj salsę. Wymieszaj pomidory, cebulę i fasolę, dodaj oliwę, sok z limonki, kolendrę i chilli. Przypraw do smaku i odstaw. Rozgrzej patelnię grillową. Piecz burgery po około 5 minut z każdej strony. Pogrzej tortille na rozgrzanej suchej patelni teflonowej. Jeżeli Osobno podaj limonkę i papryczki.
Fastfoodową zachciankę uważam za spełnioną :) Do pełni szczęścia brakuje mi żółtego sera ale skoro to wersja dietetyczna... Zastanawia mnie tylko ilość składników - 8 kotletów do 4 tortilli/bułek - zrobiłam oczywiście 4 kotlety.
Szybkie wykonanie, bardzo dobre w smaku. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz